Joel Linderoth, öl-skribent som i många år bevakat mat- och dryckesbranschen, ser flera anledningar till att klassiska pubar på Söder har det svårt. Foto: Andreas Enbuske

Öl-experten om pubdöden: "Vi är mitt uppe i en förändring i Södermalms krogvärld"

En tydlig förändring av Södermalms krogvärld är igång, anser öl-experten Joel Linderoth, efter att fler klassiska pubar klappat igen.

  • Publicerad 18:12, 23 nov 2016

I lördags stängde Patrick’s bar och kök efter 22 år på Götgatsbacken. Förra veckan slog Charles Dickens på Folkungagatan igen och tidigare i år gick puben Shamrock på samma gata i graven.

Tre klassiska brittiska/irländska pubar på Södermalm som alltså tackat för sig i år.

Klassiska puben i förändring

En slump eller en trend? Snarare det senare, anser Joel Linderoth, öl-skribent som i många år bevakat mat- och dryckesbranschen.

– Det är tydligt att vi är mitt uppe i en förändring i Södermalms krogvärld och den klassiska puben är om inte hotad så i varje fall i förändring. Ändrade dryckesmönster, vi dricker inte lika mycket längre, och ändrade beteendemönster, vi väljer inte den klassiska puben för umgänge på samma sätt som tidigare, ligger bakom detta, säger Joel Linderoth.

Krogar med hantverksöl snor gäster

Han tror också att nya aktörer som Omnipollos Hatt på Hökens gata och Brewdog bar på Ringvägen tar gäster från de klassiska pubarna.

– De har öl som är betydligt mer specifika i både smak och tilltals-sätt och som lockar många initierade öl-drickare. Dessutom har ju den uppgraderade puben, som kedjan Bishops Arms, expanderat och hittat en bra nisch mellan klassisk pub och hantverksöls-specialiserad krog.

LÄS ÄVEN: INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

Men till de öl-drickare som känner oro för utvecklingen ger Joel Linderoth lugnande besked.

– Turligt nog finns det ändå några pubar kvar. De är sannerligen inte utrotningshotade, säger han.

LÄS MER: Hornstull gör motattack i ölkriget med Söderort: "Ha ha"