Lasse Wallander, här med Walle, tror att det främst är hundar som inte lyssnar på husse eller matte som orsakar viltskador. Foto: Ulrika Lind

Okopplade hundar ökande fara för vilt

Lösa hundar ger sig allt oftare på vilt, som rådjur. Det menar Göran Nilsson, viltvårdare i Nacka. – Varje år är det några rådjur som blir bitna, säger han.

  • Publicerad 18:26, 27 sep 2015

Han menar att lösspringande hundar som stör och skadar vilt är ett växande problem.

Han nämner områden som Nyckelviken och Saltsjöbaden, där lemlästade råddjur påträffats. Av skadorna att döma misstänker Göran Nilsson att de är orsakade av hundar.

– Varje år blir några rådjur bitna, men vi har inte kunnat koppla det till enskilda hundar.

Lasse Wallander, Saltsjöbaden, är ute med hunden Walle, en sex år gammal jaktlabrador. När Mitt i dyker upp nosar Walle försiktigt, men tappar snart intresset och står lugnt och lyssnar vid husses sida.

Lasse Wallander säger att Walle aldrig stressar vilt och kan gå lös utan koppel. Hundägare som däremot vet med sig att deras hundar kan bli aggressiva mot vilt kunde ha bättre lydnad på sina hundar, tycker han.

Sköter sig hundägarna?

– Svårt att säga. Självklart kan det bli problem om det är mycket hundar i skogen. Problemet är när hundar inte kommer in på kallelse, framförallt när det finns vilt i området som ännu inte vuxit upp.

Lennart Fries, Saltsjöbaden, som är ute och rastar en liten hund i Erstaviks friluftsområde, säger att det beror på hundens jaktinstinkt om den attackerar vilt.

Den hund som snor omkring våra fötter är av en sort som inte är aggressiv, säger Lennart Fries.

– Den är bara intresserad av att leka.

Han brukar promenera i Erstavik flera gånger i veckan och tycker att de hundägare han möter sköter sina hundar på ett bra sätt. Men han tillägger att han kan tänka sig att det finns de som inte sköter sig, då hundägare som inte har så stor vana av hundar.

jaktvårdskonsulenten Stefan Holm, vid Svenska jägareförbundet i Stockholms län, bekräftar ett ökande problem med lösspringande hundar som skadar vilt.

– Det finns en större nonchalans bland hundägare att låta sina hundar springa löst, säger han.

Enligt Alexandra Godlund, stationsbefäl vid Nackapolisen, är lösspringande hundar inget som allmänheten hör av sig om i någon större omfattning. Hon avfärdar dock inte uppgiften att vilt allt oftare skadas av hundar.

– Det kan säkert stämma, men det är inget vi känner till.

I dagarna har en hundägare i Värmdö dömts till dagsböter efter att en hund bitit ihjäl en älgkalv. Den typen av domar är ovanliga då vittnesupgifter ofta saknas.

Problemet är när hundar inte kommer in på kallelse, framför allt när det finns vilt i området som ännu inte vuxit upp.Lasse Wallander

Fakta

Lång period med kopplingstvång

Hundägare måste ha uppsyn över sina hundar. Under parnings- och brunstperioden (den 1 mars–20 augusti) är det kopplingstvång.

Hundägare är skyldiga att känna till lagstiftning och bestämmelser om tillsyn av hundar.

Jakträttsinnehavare har rätt att tillfälligt omhänderta lösa hundar.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre