Daniel Hedin, naturvårdare på Kungliga Djurgårdens förvaltning, inspekterar den döda rådjursgeten. Foto: Mats Dahler.

Okopplad hund bet ihjäl rådjur med ungar

En lösspringande hund bet ihjäl en havande rådjursget på Södra Djurgården på onsdagsförmiddagen. Hennes två ofödda kid dog också i attacken.

  • Publicerad 13:23, 1 jun 2011

Det var i närheten av villa Listonhill på Djurgården som hundens jakt på den blivande rådjursmamman tog slut. Kungliga Djurgårdens förvaltning fick reda på händelsen via en privatperson. Henrik Niklasson, jägmästare på förvaltningen, beskriver det inträffade som "mycket sorgligt".
- Folk måste lära sig att lagen om kopplingstvång finns av en anledning. Hela naturen är som en barnkammare så här års, säger han.

"Folk måste ha sina hundar kopplade"
Varken hunden och dess ägare har gett sig till känna efter händelsen. Enligt Henrik Niklasson är det viktigaste nu att få andra hundägare att skärpa sig.
- Den här rådjursgeten skulle föda två kid vilken dag som helst. Vi måste få ut budskapet att hundägare måste hålla koll på sina hundar. Man måste ha hunden kopplad här på Djurgården, säger han.

Alla djur föder ungar så här års
Trots att centrala Stockholm är en långt mer urban miljö än skogarna och ängarna långt utanför tullarna finns det ett levande djurliv även här. Särskilt så här års.
- I träd och buskar är det fullt av fåglar som häckar och i våra parker bor både rävar, harar och rådjur som föder ungar nu, säger Henrik Niklasson.

Var redan dött när jägaren kom fram
En jägare på Kungliga Djurgårdens förvaltning kallades in när hundens jakt på rådjuret blivit känd  men rådjuret och dess ofödda ungar var redan döda när naturvårdarna kom fram till dem.
- Tyvärr händer det någon gång varje år att ett vilt djur blir bitet av en lösspringande hund, men det är inte alla gånger det går så här illa, säger Henrik Niklasson.