Sammanlagt har 6 919 Sollentunabor smittats till och med vecka 17, vilket innebär att 7 000 smittade nu lär ha passerats.

Även i Sverige som helhet har en milstolpe passerats. Över 1 miljon svenskar (1 002 121) har testat positivt för covid-19.

– Vi har en väldigt hög smittspridning just nu, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under dagens pressträff.

Relativt många fall i Sverige

I Europa har Sverige fortsatt hög smittspridning i förhållande till övriga länder.

– Sverige har bland det högsta antalet fall per 100 000 invånare, säger Karin Tegmark Wisell.

Positivt är att Sverige trots allt har en långsamt nedåtgående trend när det gäller smittspridningen. I Sollentuna tycks smittspridningen ha hamnat på en platå då kommunen under nio veckor i rad har noterat mellan 200 och 300 nya fall, med lite variationer upp och ner.

Inga nya dödsfall

Dödsfallen har varit relativt få. Under vecka 17 avled ingen Sollentunabo till följd av covid-19, vilket betyder att antalet dödsfall ligger kvar på 154.

Antalet dödsfall har minskat även över längre tid. Det tros bero på att många i riskgrupper nu har vaccinerats.

Totalt har 15 953 Sollentunabor fått en spruta. Det är 28,6 procent av de vuxna invånarna och innebär att Sollentuna är på nedre halvan bland länets kommuner (plats 15 av 26) när det gäller andel vaccinerade.

3 704 Sollentunabor har även fått den andra dosen. Det är 6,6 procent – och endast tre kommuner i länet har en lägre andel färdigvaccinerade.

Tro på ljusare framtid

Även om antalet smittade alltså ännu är högt i Sverige ser framtiden trevligare ut enligt de scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade i dag.

– Det är en ljusare framtid för kommande månader, med lägre smittspridning och mindre belastning på sjukvården, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Hoppet grundar sig på effekten av vaccinationerna och enligt Johan Carlson finns en stor chans att epidemin ebbar ut i sommar.

– Det är ingen prognos, scenarierna bygger på parametrar som vi anser är rimliga, de är tänkta som ett stöd för hälso- och sjukvården, säger han.