GRÄS. Mimmi Kilander, informatör på Fresta församling, och Stephan Edlund, som jobbar på vaktmästeriet, kan förstå att folk undrar över de oklippta gravarna. - Jag skulle gärna klippa om jag fick. Det blir mer jobb att gå runt, säger Stephan Edlund. Foto: Mikael Andersson

Oklippta gravar på Fresta kyrkogård upprör besökare

Högt, oklippt gräs på vissa gravar och klippt gräs på andra. Fresta kyrkogård ser definitivt lite märklig ut just nu. Vaktmästaren vill klippa, men får inte. Och kyrkoherden hänvisar till lagen.

  • Publicerad 08:15, 4 jul 2020

Folk är förbannade för att de fått sina gravar klippta tidigare.

Fresta kyrkogård ligger strax intill den vackra kyrkan med samma namn. Den här dagen är sommaren som vackrast – och varmast. Bland de över tusen gravplatserna råder lugn och frid, och bara någon enstaka besökare är här för att vattna och sköta om en grav.

Men något stör ögat. På ett flertal gravar är gräset högt och oklippt, på andra klippt. Eftersom gräsytorna hänger samman ser delar av kyrkogården ut som ett schackbräde.

– Det ser väldigt märkligt ut, säger Hans Kullberg, med släkt i Bollstanäs och flera släktingar begravda på Fresta kyrkogård.

"Har inte rätt att klippa"

Från församlingen fick han svaret att de inte får klippa på de gravar där gravrättsinnehavaren inte har tecknat något skötselavtal – något som egentligen gäller för alla kyrkogårdar i Sverige.

– Men det konstiga är att det inte ser ut så här på andra kyrkogårdar i Väsby, som Eds eller Hammarby. Inte heller i Sollentuna, säger Hans Kullberg.

Vi frågar Håkan Simonsson, avgående kyrkoherde i Fresta församling, hur det ligger till.

– Vi har fått en hel del synpunkter på klippningen, men vi följer bara begravningslagen. Alla gravrättsinnehavare måste antingen sköta graven själv eller teckna ett skötselavtal med församlingen. Annars får vi inte gå in på graven och klippa. Då begår vi ett lagbrott, säger han.

Men varför ser det inte ut så här på andra kyrkogårdar?

– Jag kan inte svara för hur andra församlingar gör, men vi har förstått av länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, att vi bryter mot lagen om vi klipper på gravar som saknar skötselavtal, säger han och fortsätter:

– Men visst skapar det ett merarbete för kyrkovaktmästaren, som nu måste klippa runt vissa gravar i stället för att klippa alla på en gång.

OKLIPPT. På Fresta kyrkogård klipps inte de gravar där gravrättsinnehavaren inte tecknat något skötselavtal. Foto: Mikael Andersson

Kyrkoherde. Håkan Simonsson, avgående kyrkoherde i Fresta församling, Upplands Väsby. Foto: Charlotte Årling/arkiv

ANSLAG. Den här informationen finns på grinden till Fresta kyrkogård. Foto: Charlotte Arwedsson

Tror du inte att vissa uppfattar er som paragrafryttare?

– Jo, och vissa tycker att vi är osmidiga och korkade. Folk är förbannade för att de fått sina gravar klippta tidigare. Men nu när vi börjat tillämpa lagen så kan vi inte göra det längre, anser vi. En annan aspekt är också att de som betalar kanske reagerar på att de som inte betalar ändå får klippt.

Rätt enligt länsstyrelsen

Enligt länsstyrelsen gör Fresta församling helt rätt.

– Jag förstår att det kan verka märkligt att de inte klipper gräset på gravarna, men detta är faktiskt helt i enlighet med de bestämmelser som finns på området. skriver Lisa Wellenius på enheten för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholms län, i ett mejl.

Begravningsavgiften, som fastställs av riksdagen, får inte användas till skötsel av gravar. Ett skötselavtal i Fresta församling kostar cirka 300 kronor per år.

Men det är inte pengarna det kommer an på, enligt Håkan Simonsson.

– Det är själva avtalet med gravrättsinnehavaren som är viktigt. Saknar man medel så finns det pengar att söka ur en fond.

Skydd för gravrättsinnehavaren

Han pekar också på lagen är ett skydd för gravrättsinnehavaren så att församlingen inte gör intrång på graven. Det kan vara en oönskad dekoration, som till exempel spotlights eller en religiös symbol.

– Jag brukar jämföra det med en bostadsrätt. Du äger rätten att bo, och då har fastighetsägaren inte rätt att gå in i din bostad. Det är likadant med gravar.

OKLIPPT. På Fresta kyrkogård klipps inte de gravar där gravrättsinnehavaren inte tecknat något skötselavtal. Foto: Mikael Andersson

Vad täcker begravningsavgiften?

Begravningsavgiten betalas av alla folkbokförda i Sverige genom skattsedeln.

Kostnaden täcker kremering, transporter, lokal för förvaring och visning av den avlidne, ceremonilokal utan religiösa symboler, gravsättning samt en gravplats i 25 år.

Begravningsavgiften täcker inte skötseln av gravar.

Visa merVisa mindre