Foto: Mitt i / Mostphotos

Oklart vilka som segrat i Tyresö – M kan få nyckelroll

Socialdemokraterna är fortsatt största parti när 25 av 26 distrikt är räknade i Tyresö. Däremot har det inte gått lika bra för koalitionskollegorna Miljöpartiet och Liberalerna. Frågan är hur styret av Tyresö kommer att se ut. Det finns i teorin flera alternativ.

  • Publicerad 01:43, 12 sep 2022

Sedan valet 2018 har en minoritetskoalition bestående av S, L och MP styrt, med hjälp av stödpartiet V. Det har visat sig att mindre väntade samarbeten kan formas och att det kan dröja innan väljarna får besked om vilka som ska styra. Det tog 42 dagar förra gången.

Eftersom antalet mandat i Tyresö kommunfullmäktige ökar med tio, från 51 till 61, så kommer vi här att räkna med det antal procentenheter som de olika partierna fått.

S segervissa

S blir återigen största parti och ökar dessutom kraftigt till 32,2 procent av rösterna.

– Socialdemokraterna går fram, glasklart och får ett fantastiskt resultat. Jag är väldigt glad över stödet från Tyresöborna. Det är ett kvitto på att de är nöjda med arbetet under mandatperioden.

Anledningen till ökningen enligt Mattsson, är att de satsat på välfärden, skolan, äldreomsorgen, tryggheten och miljö- och klimatfrågor.

– Valresultatet ger goda förutsättningar att försöka bilda ett styre. Jag vill inte spekulera i dag och inte stänga dörrar – förutom den mot SD. Vi kommer att börja prata med L och MP, men också andra partier.

Koalitionskollegorna i Liberalerna tappar dock mest och landar på 6,5 procent. Tillsammans med MP får minoritetsstyret 43,4 procent av rösterna och tappar 0,2 procentenheter.

De skulle behöva stöd från både C och V för att få majoritet.

Anita Mattson (S). Foto: Pekka Pääkkö

Kan S och M liera sig?

M, SD och V ökar något. M är återigen näst största parti (28,4) och SD tredje störst (13,8).

– Vi tackar våra moderata väljare, det är fler som röstat på oss lokalt än i riksdagsvalet, så det är en stor framgång. Vi har kämpat hårt i opposition, säger Anki Svensson, Moderaternas förstanamn.

Ingen existerande oppositionskoalition uppnår majoritet. Men om man laborerar med tanken att de skulle kunna liera sig så som de gör på riksplan så skulle M, SD, KD och L samla 52,4 procent av Tyresös röster.

Ett samstyre mellan de två största partierna, S och M, skulle innebära att de fick majoritet med sina dryga 60 procent. Dock känns inte det som det mest troliga alternativet även om båda partierna säger sig inte förkasta den möjligheten.

Anki Svensson vill avvakta och se hur mandatfördelningen i Tyresö blir.

– De som styr nu har inte majoritet längre. Den koalitionen kommer inte kunna fortsätta. Men det är inte färdigräknat än, vi ska sätta oss ner och räkna på det här.

Anki Svensson (M), oppositionsråd. Foto: Jenny Puronne

Kommer ni prata med Sverigedemokraterna?

– Jag vet inte än, uppriktigt sagt. Vi har inte haft det som alternativ tidigare. Vi måste räkna på det här. Vi gillar ju våra alliansvänner. Alternativet att sitta kvar i opposition existerar också. Jag vet inte hur de styrande tänker, framför allt inte Liberalerna, säger Anki Svensson.

Tror du styrelsebildningen tar lika lång tid som förra valet – 42 dagar?

– Vi väntar på slutresultatet men ganska snart måste det ske, kommunen har ingen färdig budget. Jag tror inte det kommer ta 42 dagar som senast. Kommunen måste ta en budget, det är absolut jätteviktigt.

Gällande partners har M Inte stängt några dörrar, konstaterar Svensson.

– Det skulle vara bekymmersamt att styra tillsammans med S, men inga dörrar är helt stängda.

Inte mot SD heller?

– Som sagt – inga dörrar är stängda.

De förlorade mest

Liberalerna har tappat mest av alla partier i kommunfullmäktige.

Mats Lindblom (L), vice ordförande i kommunstyrelsen som samregerat med S och MP den gångna mandatperioden, konstaterar att partiet ser ut att tappa 3,4 procentenheter.

– Rikstrenden slår igenom, eftersom vi är procentuellt större i Tyresö blir tappet också större.

Lindblom säger att L hade en stor positiv röstsplittring – att fler röstar på ett parti lokalt än på samma parti i riksdagsvalet – förra valet låg den siffran på 3 procent.

– Nu verkar det ha sjunkit till 1 procent vad det verkar. Vi är inte nöjda. Det är svårt att säga vad det beror på. Vi har inte gjort den analysen ännu, säger Mats Lindblom.

Han spekulerar ändå i att det kan bero på att den gamla Alliansen med M, L, C och KD inte finns längre.

– Att vi har samarbetat lokalt med S och MP kan vara en annan förklaring. Det är svårt att peka ut någon enskild fråga som har varit avgörande.

Lindblom konstaterar att det nu är ett parlamentariskt komplicerat läge och att det är en svunnen tid då majoritetsstyret i Tyresö hette Alliansen.

– Nu finns inte heller möjlighet att plocka in MP, ett väldigt osäkert parlamentariskt läge.

En deppig dag för dig?

– Nja, vi hade 9,9 procent efter förra valet och droppar till 6,5 så det är inte helt kul. Men vi kommer att hitta ett styre som är bra för Tyresöborna.

Valresultat 2022 (förändring mot 2018 inom parentes)

Socialdemokraterna 32,2% (+3,7)

Moderaterna 28,3% (+0,7)

Sverigedemokraterna 13,9% (+1,2)

Liberalerna 6,5% (-3,4)

Vänsterpartiet 5,5% (+0,2)

Miljöpartiet 4,7% (-0,5)

Centerpartiet 4,5% (-1,1)

Kristdemokraterna 3,7% (-0,5)

Övriga 0,7%

Visa merVisa mindre

Mandaten 2022

Observera att antalet ledamöter i kommunfullmäktige ökar till 61 från och med valet 2022 och att siffrorna nedan är beräknat efter 51 ledamöter. (Mandat 2018 inom parentes):

Socialdemokraterna: 17 (15) +3
Moderaterna: 15 (14) +1
Sverigedemokraterna: 7 (6) +1
Liberalerna: 3 (5) -2
Centern: 2 (3) -1
Miljöpartiet: 2 (3) -1
Vänsterpartiet: 3 (3) ±0
Kristdemokraterna: 2 (2) ±0

Valdeltagande: 83,3% (86,9% 2018)

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Mats Lindblom (L), vice ordförande kommunstyrelsen Tyresö. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar