Oklart. Det är fortfarande oklart vilken koalition som ska styra kommunen den kommande mandatperioden. Foto: Mostphotos

Oklart vem som tar makten i Haninge

Socialdemokraterna är fortsatt det största partiet i Haninge men frågan är om det räcker till att styra kommunen. Moderaterna ser nämligen en chans att bilda styre med Sverigedemokraterna, och hoppas få med sig Liberalerna och Kristdemokraterna. Men alla de partierna verkar inte vara med på noterna.

  • Publicerad 19:10, 12 sep 2022

Vi kommer inte sitta i politisk ledning med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna

Det preliminära valresultatet tyder på att Socialdemokraterna i Haninge har fått revansch på det historiskt dåliga kommunvalet partiet gjorde 2018. Partiet får 29,5 procent av rösterna och kniper 19 mandat i kommunfullmäktige när 49 av 51 distrikt är räknade.

Moderaterna ser ut att behålla sin plats som andra största partiet i kommunen med 23,2 procent av rösterna, trots ett tapp på 1,3 procentenheter sedan valet 2018. Enligt oppostionsråd Sven Gustafsson var tappet väntat.

– Socialdemokraterna har ökat i hela landet och det är inte så konstigt, säger han och menar att medborgarna brukar sluta upp vid regeringspartiet i kriser.

De kan styra

Efter förra valet var det till en början oklart om Socialdemokraterna skulle kunna styra kommunen efter partiets låga resultat. Efter många och långa förhandlingar lyckades man tillslut bilda ett minoritetsstyre tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Detta för att undvika samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Ett samarbete kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg tror har bidragit till årets valresultat.

– Kommunen är inne i en positiv utveckling med nya bostäder, nya förskolor och skolor och företag som flyttar in. Jag tror att väljarna har värdesatt det arbetet som vi gjort gemensamt under den här mandatperioden, säger hon.

Kan ni samarbeta igen?

– Vi har gjort det bra under de de här fyra åren och det finns många goda förutsättningar för att vi ska kunna göra det framåt också, säger Meeri Wasberg men poängterar samtidigt att de inväntar det slutgiltiga valresultatet.

Ett samarbete med den nuvarande koalitionen skulle innebära att kommunledningen får 29 av 61 mandat.

Sven Gustafsson (M) hoppas däremot på att kunna få till ett majoritetsstyre med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, antingen via direktstyre eller valteknisk samverkan.

– Jag har hela tiden jobbat för ungefär samma konstellation som Kristersson gör i riksdagen, säger han.

Den konstellationen skulle med det preliminära resultatet innebära 33 mandat.

Positiv till samarbete

Sverigedemokraterna har ökat något sedan förra valet och ligger nu på 18,9 procent, enligt de preliminära resultaten. Nu ser de fram emot att få mer inflytande för sin politik och hoppas på samma typ av kommunledning som Moderaterna, enligt Christian Lindefjärd, gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Vi har samarbetspunkter där vi tycker lika. Sedan kanske vi inte håller med varandra allt. Men vi är naturliga samarbetspartier, säger han.

Kristdemokraternas gruppledare Martin Strömvall, vill vänta med att uttala sig om eventuella samarbeten innan det slutgiltiga valresultatet kommit in och analyserats. 

– Därefter kommer vi att föra samtal med olika partier och söka stöd för att få maximalt inflytande för vår politik. Vi beredda att prata med samtliga partier, säger han.

Liberalerna är däremot inte beredda på att styra tillsammans med SD.

– Vi kommer inte sitta i politisk ledning med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger Liberalernas Nicole Forslund.

Vilka vill ni styra med?

– Vi utgår från att vi ska fortsätta sitta i kommunstyret. Vi måste in och analysera det slutliga valresultatet. Sedan kommer vi föra samtal med olika partier. Precis som alla andra partier vill vi få så stort genomslag för vår politik som möjligt, säger hon.

Utan Liberalerna skulle Moderaternas ledningsalternativ tillsammans ha 30 mandat, enligt det preliminära resultatet, vilket innebär att de skulle få ett mandat mer än den sittande ledningen.

Det slutgiltiga resultatet väntas på onsdag.

Läs även: Miljöpartiet åker ur kommunfullmäktige i Haninge

Valresultat 2022 Haninge

Preliminärt valresultat i kommunvalet när 49 av 51 distrikt är räknade. Valreslutaten från 2018 inom parantes. Valdeltagande i Haninge: 69,2%

S: 29,5 % (25,87)

M: 23,2 % (24,48)

SD: 18,9 % (17,26)

V: 7,6 % (7,04)

C: 5,7 % (6,0)

L: 4, 7 % (5,98)

KD:4,6 % (4,39)

MP: 2,6 % (4,76)

RS: 2,3 (2,79)

Övriga: 1,1% (0,87)

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Mandatfördelning

Mandatfördelningen när 49 av 51 distrikt är räknade. Mandatfördelningen 2018 inom parantes.

S: 19 (16)

M: 15 (16)

SD: 12 (11)

V: 5 (4)

C: 4 (4)

L: 3 (4)

KD: 3 (3)

MP: 0 (3)

Visa merVisa mindre