Samlade. Alla partier i kommunfullmäktige hade valstugor i Ekerö centrum under valrörelsen. Foto: Jonas Månsson

Oklart vem som ska styra i Ekerö

Stödet för Moderaterna fortsätter att minska även om de ser ut att få behålla sina mandat. Samtidigt går S och SD framåt. Nu återstår frågan om vilka som ska styra kommunen de kommande åren.

  • Publicerad 16:50, 16 sep 2022

Det ät helt fantastisk, nästan oväntat

De preliminära valresultatet för kommunvalet visar att styrande Ekeröalliansen ser ut att få behålla sina 17 mandat.

Moderaterna är fortsatt största parti, men Socialdemokraterna knappar in allt mer och har minskat det tidigare stora gapet rejält. M tappade röster både 2014 och 2018. Även i år ser de ut att tappa något då de preliminärt hamnar på 26,1 procent jämfört med 27,43 procent 2018.

– Jag är oerhört nöjd med det lokala valresultatet. Jag trodde att vi skulle hamna på 26 eller 27 procent. M har genomgått en förändring och det tar tid. Nu får vi ändå behålla våra mandat, Johan Elfver (M), kommunstyrelsens ordförande.

Inleder samtal

En sak som M ser som en del i sitt förändringsarbete är attityden.

– Vi ska vara mindre mäktiga och mer mänskliga. Partiet har inte varit tillräckligt ödmjukt och vi har varit dåliga på att kommunicera med väljarna, säger han.

Nu väntar arbetet med att bilda ett nytt styre. KD, M och C träffades dagen efter valet. Johan Elfver vill inte kommentera om ett samarbete med Sverigedemokraterna kan vara aktuellt.

– Det är ett tidigt skede och jag vill inte föregripa något. Men jag ska träffa min styrelse och vi kommer att inleda samtal med de andra partierna sedan, säger han.

Nöjd. Moderaterna backar, men trots det är kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M) nöjd med resultatet. Partiet har i flera val haft betydligt större tapp. Foto: Mikael Andersson

Vinnare. Socialdemokraterna Hanna Svensson och Fredrik Sirberg ser det egna partiet som kommunvalets stora vinnare. Foto: Mikael Andersson

S på frammarsch

För Socialdemokraterna gick valet bättre än väntat. De har ökat med preliminärt 5,5 procentenheter, vilket motsvarar tre mandat.

– Det ät helt fantastisk, nästan oväntat, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

S tar stort kliv framåt i Ekerö: "Helt fantastiskt"

Hon upplever att det lokalt finns ett stort missnöje med hur Moderaterna har styrt kommunen. Partikamraten och partiets andranamn Fredrik Sirberg delar den bilden.

– Det är väljarnas signal, säger han.

Socialdemokraterna ska den närmaste tiden sätta sig och samtala med andra partier. Hanna Svensson stänger dörren till SD och ser även att ett M-samarbete ligger långt bort, men är annars öppen.

– Lokalt är det inte lika mycket ideologi i samtalen.

Skulle de inte få till en koalition som kan utmana om styret ser hon ändå att valresultatet gör Socialdemokraterna mer slagkraftiga.

– Vi kommer bli större i alla nämnder och har säkrat att vi är andra största partiet. Vi kommer kunna göra mer än tidigare, säger Hanna Svensson.

Minoritetsstyre sedan 2018

Den senaste mandatperioden har M tillsammans med KD och C utgjort minoritetsstyret Ekeröalliansen. Även Liberalerna var en del av alliansen, fram till att de lämnade 2017 efter oenighet i flera lokala frågor. Liberalernas toppnamn Fredrik Ohls öppnar för olika möjligheter till samarbete, med SD och V som undantag. Partiet är också öppna för att ge Ekeröalliansen ett nytt försök.

– I sådana fall ska det inte vara några som helst likheter med den gamla alliansen. Den fungerade inte. Den var toppstyrd av Moderaterna och de andra partierna hade inget att säga till om. Man ska rösta som en regering, men har man nyansskillnader måste man kunna nå ut med det, säger han.

Öpartiet ser ut att backa rejält

Att återuppta Mälarökoalitionen, där S, MP, ÖP och L ingick efter valet 2018 för att utmana om styret, är även det aktuellt.

– Vi stänger inga dörrar, men vill styra med en majoritet, säger Fredrik Ohls.

De partier som ser ut att få fler mandat är S och SD. Utifrån de preliminära siffrorna kommer SD att gå från fem till sex mandat.

– Det kan ha varit att det är vi och Socialdemokraterna som har varit mest tydliga utåt vilket gör att väljarna har känt att det är mer säkerhet att de vet vad de får, säger Jimmy Fors, SD:s toppnamn.

Nu har samtal inletts för att hitta ett möjligt styre och Jimmy Fors har siktet inställt.

– Jag har inte gjort någon hemlighet att vi primärt ser till Moderaterna just på grund av att vi inte skulle ha några problem att komma överens.

Preliminärt valresultat 2022

Moderaterna: 26,1 procent (27,4)

Socialdemokraterna: 21,7 procent (15,2)

Sverigedemokraterna: 13,2 procent (10,8)

Liberalerna: 9,0 procent (11,7)

Kristdemokraterna: 7,1 procent (7,6)

Centerpartiet: 6,1 procent (8,0)

Ö-partiet: 5,6 procent (9,5)

Miljöpartiet: 5,6 procent (6,7)

Vänsterpartiet: 3,1 procent (2,8)

Valresultatet 2018 inom parentes.

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03