Oklart vem som blir ny boss i Skarpnäck

Den 5 november får flera stadsdelar i Stockholm en ny boss. Enligt praxis mellan partierna byter då ordförande och vice ordförande i stadsdelsnämnderna plats. I Skarpnäck blir läget dock ett annat eftersom nuvarande ordförande Ewa Larsson är Miljöpartist och nu är en del av den nya majoriteten.

  • Publicerad 12:12, 19 okt 2018

– Vi byter den 5 november men vi är på samma sida nu så därför sitter jag kvar till slutet av det här året när partierna har haft sina nomineringsprocesser. Och S eller V blir vice ordförande, säger Ewa Larsson (MP) ordförande i stadsdelsnämnden.

Kommer Kristina Lutz (M), nuvarande vice ordförande, att bli ordförande sedan?

– Det är inte klart vem det blir sedan.

Ni är ju en del av en borgerlig majoritet nu. Hur kommer det att ändra vilka frågor ni kan driva i Skarpnäck.

– Under fyra års tid har vi jobbat med många olika plattformar inom park och miljö och de ligger ju kvar. Vi är glada att vi har fått igenom så mycket av vårt valmanifest i den här plattformen.

Vad gäller det på stadsdelsnivå?

– Vi kommer bland annat att fortsätta med trygghetsarbetet och fortsätta att jobba nära civilsamhällets organisationer.

Är det något på stadsdelsnivå som ni inte kan genomföra?

– Nej vi fortsätter att utveckla det arbetet vi har inlett. Vi jobbar så bra i Skarpnäck tillsammans.

Mitt i Söderort har även sökt Kristina Lutz (M).

Kommunfullmäktiges beslut om bland annat borgarrådsposter och kommunstyrelsens sammansättning är redan klar. Men hur det kommer att se ut i nämnderna, där en stor del av det politiska arbetet sker, är ännu inte klart – och det gäller både facknämnderna och stadsdelsnämnderna.

– Samtliga nämnders sammansättning slås fast i val vid fullmäktiges sista sammanträde för året den 17 december, säger Daniel Björkegren på kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges kansli till Mitt i.

De nya nämnderna tillträder vid årsskiftet i samband med att de gamla ledamöterna mandat löper ut.