UTBRÄNT. Stora delar av byggnaden totalförstördes. Foto: Leif Oldenburg

Oklart vad som orsakade kyrkogårdsbranden

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade branden på Norra begravningsplatsen i söndags kväll.

  • Publicerad 14:57, 27 mar 2019

Larmet om att en byggnad brann på begravningsplatsen kom klockan 18.35 på söndagskvällen. Inledningsvis uppgavs det att ett så kallat kolumbarium där det förvaras urnor brann. Det visade sig vara fel.

Branden hade utbrutit i en ekonomibyggnad belägen på Solvindsvägen i kyrkogårdens centrala delar. Byggnaden inrymmer normalt kontor och personalutrymmen.

Brandutvecklingen var kraftigt och det tog flera timmar innan räddningstjänsten lyckades släcka elden. Stora utrymmen i byggnaden var då kraftigt brandskadade.

– Vissa utrymmen som kök och gym är helt förstörda, säger kyrkogårdschefen Lars Wetterlund.

Polisens tekniker har under veckan varit på platsen för att undersöka vad som kan ha orsakat branden. Lars Wetterlund besökte själv kyrkogården samma dag som branden utbröt.

– Det var ren rutin. Vi brukar kontrollera om det är halt på promenadvägarna. Den här söndagen var det jag som tjänstgjorde. Det rör sig ju alltid folk i området, men jag såg inget anmärkningsvärt och absolut ingenting som tydde på att en brand skulle bryta ut några timmar senare, säger han.

Norra begravningsplatsen invigdes 1827 av ärkebiskopen och psalmdiktaren Johan Olof Wallin (1779–1839). Inom området finns en judisk och en katolsk begravningsplats.

På kyrkogården vilar bland annat August Strindberg, Vilhelm Moberg. Gunnar Sträng, Alfred Nobel, Lena Nyman och Fred Åkerström.