Dramaten lämnar Elverket – men vad händer sen? Foto: Karin Nilsson

Oklart vad som händer med Elverket när Dramaten flyttar

I sommar stänger en av Östermalms moderna klassiker – Dramatens scen på Elverket. Mitt i Östermalm tog kontakt med fastighetsägaren, men ännu finns inga besked om vad som ska hända med lokalerna.

  • Publicerad 16:15, 23 okt 2020

Sedan 1997 har Elverket varit Dramatens annex, och under flera år hemmascen för unga Dramaten. Men i sommar flyttar institutionen ut från den gamla elstationen på hörnet Linnegatan-Styrmansgatan.

Det blev helt enkelt för dyrt att ha kvar den.

– Dramaten ska erbjuda publiken en bred och rik repertoar som är angelägen för många människor. Inom ramen för en oförändrad anslagsnivå är det inte rimligt att en allt större del av kostnaderna går till hyror och andra fastighetskostnader, sa Dramatens vd Maria Groop Russel i en kommentar i januari 2020.

Sedan dess har många undrat vad som ska hända med lokalerna. Och framför allt om det kommer att finnas plats för scenkonst även i framtiden.

Mitt i Östermalm tog kontakt med fastighetsägaren, men än så länge finns inga besked.

– Vi vet bara att kontraktet löper ut till sista juni, säger Anders Florén som representerar fastighetsägaren.

Att Elverket fått sitt namn av byggnadens ursprungliga funktion – Östermalms elstation – är väl känt. Innan dess fanns helt andra planer för tomten som hade kunnat bli en kulturinstitution av stora mått redan för 100 år sedan.

Under 1870-talet fanns det, enligt Stockholmskällan, planer på att bygga ett rejält konserthus i Stockholm. Helst på Blasieholmstorg, men när det inte gick tittade de istället på kvarteret Harpan.

Och 1908 ritade arkitekten Ferdinand Boberg ett förslag som placerades i hörnet Linnégatan-Styrmansgatan, på samma plats där man instället byggde elstationen på 1920-talet.

Ferdinand Bobergs förslag till nytt konserthus (1908) på samma plats där man istället byggde Östermalms elstation ett 20-tal år senare. Foto: Stockholmskällan