Det var inte bara den lokala hyresgästföreningen i Björkhagen som överraskades när de hörde att projektet Trygga trappan skulle införas i deras hus på Björkhagsplan 9. Även Alvaro Torres, kommunpolis Globen, förvånades av fastighetsborgarrådet Dennis Wedins (M) utspel.

Och då är projektet ändå ett samarbete mellan just Globens lokalpolisområde och bostadsbolagen Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder.

– Jag blev minst sagt förvånad. En myndighet som polisen ska vara förtroendeingivande. Det rimmar inte med vårt uppdrag att gå ut i medierna och berätta om någonting som sedan inte händer, säger Alvaro Torres. 

Björkhagsplan 9 är alltså inte en av adresserna där Trygga trappan ska genomföras?

– Nej. Vi kommer inledningsvis arbeta i Älvsjö och sedan får vi se vad resultatet blir. Ser vi att problematiken minskat och att det gett resultat kan vi göra det på fler platser. Då kanske vi testar det i Björkhagen också. Men det är inte aktuellt i nuläget, säger han.

Torres tillägger dock att det varit en del problem med Björkhagsplan 9 och att huset fanns med i samtalet i ett tidigt skede, när säkerhetsansvarige vid respektive bostadsbolag tog fram adresser som kunde behöva extra polisiär närvaro.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-poliser-i-bjorkhagens-trappuppgangar/repuio!QWs71wg4QYJwFRfjetDD2A/

Beror på polisens resurser

Svenska Bostäders säkerhetschef Krister Bergh är den som haft all dialog med polisen.

– Att man initialt vill fokusera kring Älvsjö innebär inte att adressen är bortglömd. Första steget är Älvsjö och andra steget blir troligtvis området där Björkhagsplan ligger. Men allting beror på hur mycket resurser polisen får till det här, säger han. 

Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd och ordförande i Svenska bostäder, är inne på samma spår som Bergh och betonar att fastigheten pekats ut som särskilt problemfylld och därför anmälts till projektet.

"Detaljerna kring när insatserna når denna specifika fastighet får bolaget och polisen återkomma kring tillsammans", skriver han i ett mejl till Mitt i.