Stängt. Biografen i Jakobsberg är stängd för renovering sedan ett par år tillbaka, men än så länge har ingen renovering kunnat dra igång. Foto: Mikael Andersson

Oklart om Falken bio kan öppna igen

Turerna kring biograf Falken i Jakobsberg har varit många. Tidigare har kommunen, som arrangerat skolbio i lokalerna, stått för en del av biografens hyra. Något de inte längre kan göra. Nu är framtiden oviss, menar ägaren.

  • Publicerad 11:45, 14 nov 2019

Biograf Falken gick enligt ägaren dåligt under flera år, innan den stängde under våren 2017. Då var planen att renovera, minska antalet salonger och att centrumägaren Citycon skulle hyra ut ytan som blev över till annan verksamhet. Men över två år senare står lokalen tom – och någon renovering har inte dragit igång.

Förhandlingar mellan Citycon och biografägaren Eurostar drog ut på tiden. Och när de kom överens om ett avtal tidigare i år, uppenbarades dock ett nytt problem.

Från 1996, fram till stängningen 2017, stod Järfälla kommun för biografens hyra under dagtid på vardagar, enligt ett inhyrningsavtal. Detta för att kunna bedriva skolbio. Men nu är läget ett annat.

Kommunen har sedan i våras ett avtal med Folkets hus Kallhäll, som också bedriver bio, om att hyra lokalen per timme vid behov, för skolbio och scenkonst. Enligt kommunallagen måste det vara lika för alla, och därför la kommunen fram samma förslag om att hyra per timme vid behov, även till Falken.

– Grundavtalet med Falken var gammalt redan 2017. Efter uppehållet behövs ett nytt avtal, men vi på kommunen kan inte hyra in oss på samma sätt så som lagen ser ut i dag, och vi har inte ett behov som helt täcker dagtid, säger Pernilla Järverot, kultur- och fritidsdirektör i Järfälla.

Men biografägaren nappade inte på förslaget om samma typ av uthyrning per timme som Folkets hus Kallhäll har. Det går inte att få ihop ekonomin utan kommunhyran, är analysen.

– Bio går folk på under helger, det är bara enstaka biobesök som sker på vardagskvällar. Men med dagens hyfsat höga hyresnivå, går det inte att få runt verksamheten utan kommunens del av hyran, säger Richard Liljedahl, en av ägarna till Eurostar.

LÄS ÄVEN: Falken bio görs om – ska bli "lyxig kvartersbio"

"Inte stor chans"

Pernilla Järverot tycker att bion är ett tillskott i Jakobsberg, men menar att kommunen inte kan agera annorlunda.

– Det är klart att en biograf bidrar till ett bra centrum, och vi har hoppats på att hitta en gemensam lösning. Men vi har kommunallagen att förhålla oss till, säger Pernilla Järverot.

Bioägaren Eurostar har inte drivit frågan vidare den senaste månaden efter kommunens besked, och vilket öde biografen kommer att möta är ovisst.

– Just nu är vi i ett läge där en del av pengarna fattas. Det är inte så stor chans att det blir bio där igen, säger Richard Liljedahl.

LÄS ÄVEN: Renoveringen av Falken biouppskjuten – stänger på nytt

LÄS ÄVEN: Planen: Kvartersbio och foodvourt till Jakan