Försvinner. Sätra återvinningscentral, som funnits i Sätra industriområde sedan 2011, kommer behöva maka på sig. Foto: Sara Ringström

Oklart hur länge Sätras återvinningscentral blir kvar

"Sätra återvinningscentral stänger". Så lät det 2017, men ännu har ingenting hänt. Och exakt när den faktiskt kan tänkas behöva stänga är fortfarande oklart.

  • Publicerad 13:25, 30 apr 2021

2017 nåddes vi av nyheten att återvinningscentralen belägen i Sätra industriområde skulle stänga. Det eftersom elbolaget Ellevio som äger marken hade beslutat sig för att säga upp arrendeavtalet med Stockholm vatten och avfall.

– Vi kommer säga upp avtalet i höst, så löper det ut hösten 2018. Exakt datum när återvinningscentralen kommer att stänga är för tidigt att säga, sa Jonatan Björck, dåvarande presschef på Ellevio, vid tidpunkten.

Men nu, snart fyra år senare, har fortfarande ingenting hänt. Återvinningscentralen ligger kvar på samma plats som den gjort sedan 2011.

Blir kvar till minst 2022

Anledningen till att Ellevio skulle säga upp avtalet 2017 var att det intill återvinningscentralen finns en elnätsstation som de vill bygga ut – planer som fortfarande kvarstår.

– Den här marken behövs, och det handlar alltså om att förstärka ställverk. Även Svenska kraftnät kommer behöva komma in i det här området för att de behöver etablera nya byggnader för GIS-ställverk och 400 kilovolts-kablar – alltså väldigt stora anläggningar. De låter sig inte placeras var- och hursomhelst, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Avtalet sträcker sig just nu fram till halvårsskiftet 2022, men då det förlängs ett år i taget skulle återvinningscentralen kunna bli kvar längre än så.

– Om det blir en förlängning kan vi inte svara på då det är många faktorer som spelar in huruvida vi kommer att behöva tillgänglighet till marken tills dess, eller om vi kan skjuta på det ytterligare ett år.

Letar aktivt efter alternativ

Alexandra Fleetwood, presschef på Stockholm vatten och avfall, säger att de aktivt letar efter en plats att flytta återvinningscentralen till dagen då de inte längre får vara kvar.

Var detta kan tänkas bli kan hon dock inte svara på i nuläget.

– Det är alltid ont om fastigheter och man konkurrerar om samma, så vi måste försöka hitta någonting som är bra och där man också kan driva en återvinningscentral. Det jobbar vi aktivt med just nu, vi vet att vi kommer behöva lösa det här så småningom.