Säljer. Efter 25 år i pingstförsamlingen Aspnäskyrkans ägo säljer föreståndaren Johan Valinder och de övriga medlemmarna i församlingen torpet Baset. ”Det känns både vemodigt och som en lättnad”, säger Johan Valinder. Foto: Claudio Britos

Oklar framtid för Baset vid Mälaren

Pingstkyrkan säljer sin församlingsgård Baset vid Mälarens strand för 12 miljoner kronor. Affären väntas bli klar inom kort. Om badplatsen förblir lika tillgänglig i framtiden för Järfällaborna är oklart.

  • Publicerad 11:36, 16 jul 2021

Torpet och den lilla badplatsen ligger vackert beläget en bit från Görvälnsbadet. Platsen är en av få öppna ytor i Järfälla där man når ända ned till Mälarens strand.

Församlingens mångåriga valborgsfirande har satt platsen på kartan för Järfällaborna. Tusentals deltagare har gjort majbrasan till en av de större i Stockholm.

Säljer. Även 1720-talstorpet ovanför själva församlingsgården ingår i affären. Apsnäskyrkan har under sin tid vid Baset hyrt ut den som privatbostad. Foto: Claudio Britos

”Kräver underhåll”

Men barngungorna i ställningarna är borta, den lilla grillplatsen är skröplig och stupröret på torpet hänger snett. Tomma plastflaskor ligger på marken, gräset är vildvuxet.

Pingstkyrkans ideella krafter har tagit slut.

– Vi saknar de eldsjälar som krävs för kunna behålla detta. Baset behöver underhåll och skötsel, det har vi aldrig sett som vår primära uppgift, säger Aspnäskyrkans föreståndare Johan Valinder.

12 miljoner kronor

Församlingen har begärt 12 miljoner kronor för fastigheten. När Mitt i träffar Johan Valinder vid torpet har mäklarannonsen precis tagits bort från nätet. 1720-talstorpet ovanför samt ett förråd ingår i affären.

Ett tiotal badgäster ligger i gräset och njuter av julisolen framför oss denna dag, några nästan inne på kyrkans tomt. Om de kommer kunna ligga här i framtiden är oklart.

– Vi hoppas ju att Baset förblir så tillgängligt som möjligt, men vi kan inte reglera det. Våra medlemmar har nu sista ordet kring vilka som ska få köpa, säger Johan Valinder.

Varför säljer ni mitt i sommaren?

– Vi tror att Baset kan visa upp sig från sin bästa sida nu.

Fastigheten ingår i Görvälns naturreservat. Den nya ägaren får därför inte göra några nybyggen.

– Servitutet säger att allmänheten har fortsatt rätt att gå genom fastigheten ned till badet. Men självklart, är det så att en privatperson köper, ja, jag skulle ju personligen inte vilja störa ägarna. Man kan ju gå ned och bada, men vidta viss försiktighet, säger mäklaren Olof Sundbom.

– Förhandlingar pågår med både privatpersoner och institutioner, men jag vill varken bekräfta eller dementera intressenter i nuläget.

Slitet. Fastigheten är i behov av upprustning och underhåll. Något kyrkan inte har ideella krafter till längre. Foto: Claudio Britos

Slitet. Torpet Base tros ha byggts under 1720-talet och den nuvarande huvudbyggnaden byggdes på 1930-talet. Foto: Claudio Britos

Detta är torpet Baset

Torpet Baset, vars äldre bostadshus tros ha byggts under 1720-talet och den nuvarande huvudbyggnaden byggdes på 1930-talet, ligger mellan Görvälnsbadet och båtklubben Jakobsbergs båtsällskap.

Fastigheten ingår sedan 1995 i Görvälns naturreservat.

Den har varit pingstförsamlingen Aspnäs-kyrkans församlingsgård, sommarkafé och plats för en stor majbrasa sedan 1996.Då köpte Aspnäskyrkan fastigheten från Järfälla kommun och gjorde den till församlingsgård.

Kommunen hade då ägt fastigheten sedan 1967.

Församlingsgården har under många år gått att hyra för privata fester och konferenser.

Baset ligger på cykelavstånd från Viksjö och Jakobsberg.

Visa merVisa mindre