DO säger okej.

Okej med skilda badtider i Skärholmen och Fittja

Jo, det är diskriminerande - men kan ändå vara okej. Nu är DO, Diskrimineringsombudsmannen, klar med sin utredning om separata badtider på simhallar.

  • Publicerad 16:25, 14 dec 2016

Separata badtider för kvinnor, som finns på bland annat Skärholmens simhall och Fittjabadet, har provocerat många. I Botkyrka tog Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Tullingepartiet strid mot ett medborgarförslag om utökade separata badtider förra året, och menade att förslaget rimmade illa med deras strävan att motverka patriarkala strukturer.

Även Amineh Kakabaveh, (V), ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad, och Tapani Juntunen (M), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd gjorde gemensam sak mot badtiderna förra hösten.

– Jag har inget emot att ha separata tider i utbildningssyfte i vissa kurser, men det enda såna här förslag gör är att begränsa kvinnors utrymme, sa Amineh Kakabaveh då.

Och DO går nu delvis på hennes linje, skriver svt.se. Även om skilda badtider generellt sett är diskriminerande, så kan det vara okej om syftet är att möjliggöra för kvinnor, som vanligtvis inte kan vara med på simaktiviteter på grund av religiösa eller kulturella skäl, att få lära sig att simma.

Det gäller för exempelvis Skärholmen och Tensta, men inte för Liljeholmsbadet, menar DO. Här menar DO att det inte finns ett särskilt syfte med de separata badtiderna, utan de finns kvar på grund av en gammal tradition, eftersom de de förr i tiden var avsedda för nakenbad.