Foto: Stefan Källstigen

Ökat tryck på Arbetsförmedlingen i spåren av viruset

7 512 personer skrev in sig på Arbetsförmedlingen under mars tre första veckor. Det är 78 procent fler än samma tid förra året, visar siffror som Stockholms handelskammare tagit fram.

  • Publicerad 08:19, 26 mar 2020

Mellan den 1 och 22 mars skrev 7 512 personer in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Stockholms län. En betydlig ökning från 4 214 som skrev in sig under samma tid förra året.

Det är mycket bekymmersamt, tycker Stockholms handelskammare som bergärt underlaget från Arbetsförmedlingen.

– Ökningen är markant och tyvärr talar mycket för att utvecklingen kommer se ut på ungefär samma sätt även framåt, eftersom exempelvis hotell, restaurang och detaljhandel tappar betydande delar av sina intäkter, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare,  i ett pressmeddelande.

Coronaviruset slår hårt mot länet – 10 275 har varslats

Mitt i skrev har tidigare skrivit om Arbetsförmedlingens sammanställning som visar att över 10 000 personer varslats från sina jobb i Stockholms län sedan 1 mars i år.

Efterlyser ”coronakommission”

Handelskammaren efterlyser redan nu åtgärder som ska snabba på återhämtningen när krisen är över och föreslår en liknande lösning som under krisen 90-talet – med syftning på ”Lindbeckkommissionen”.

– Vi tror att en sådan coronakommission, där näringslivet bör vara med och bidra, är en bra modell för att identifiera de politiska reformer som stakar ut vägen till en snabbare återhämtning, säger Stefan Westerberg.

Fakta

Lindbeckkommissionen

Ekonomikommissionen, som var det officiella namnet, tillsattes av regeringen Bildt 1992 med uppdraget att föreslå reformer av det ekonomiska och politiska systemet samt ange vägar ut ur den akuta krisen. I mars 1993 presenterade kommissionen den statliga utredningen ”Nya villkor för ekonomi och politik”.

Källa: Wikipedia