Danderyds SK fotbollsförening meddelar att de har fått en tillökning med ungefär 70 nya spelare sedan februari 2020.

– Ja, vi har ju för de yngre kunnat erbjuda säker träning under hösten och vintern. Där inomhussporterna haft det tungt har vi i stället haft en fördel. Vi har faktiskt ökat allt på med spelare både bland de yngre och de äldre, säger Per Olsson, ordförande i klubben.

Även Djursholm FC meddelar att de sett en tillökning under året.

Utbildar fler tränare

Mårten Hasselberg, klubbchef för Enebybergs IF, instämmer med Per Olsson.

– Träningsnärvaron har också gått upp, ganska markant, säger Mårten Hasselberg.

Den tydligaste ökningen för Enebybergs IF har varit spelare i gymnasieåldern, enligt Mårten Hasselberg. Han berättar att föräldrarna spelar en viktig roll när det kommer till träningen bland de yngre.

– Vi har sett att många föräldrar fått en väckarklocka under pandemin, som blivit mer aktiva i barnens träning. Det kan vara att de själva sitter hemma och jobbar och ser hur otroligt viktigt det är för de yngre att komma iväg till träning.

En utmaning för Danderyd SK FF har varit att utbilda fler tränare.

– Där har vi fått stöd av StFF och SISU och snabbt kunnat utbilda fler i att leda barn och ungdomar, säger Per Olsson.

Regler under pandemin

Ytterligare en utmaning har varit att hålla koll på alla nya regler och restriktioner. När Folkhälsomyndigheten säger en sak, och ett idrottsförbund säger något annat.

– Danderyds kommun har agerat föredömligt och gjort det enklare för oss genom att de kommunicerat direkt med oss i klubbledningen, säger Per Olsson.