Canan Görgulu vid Åbyskolan i Västerhaninge. Foto: Stefan Källstigen

Okända ska ha försökt röva bort hennes dotter från skolgård

Två okända män ska ha försökt röva bort Canan Görgulus sjuåriga dotter och hennes kompis när de var ute och lekte på Åbyskolans skolgård. Nu har polisen lagt ner utredningen.

  • Publicerad 05:00, 16 jan 2020

Det var för ett halvår sedan, måndagen den 8 juli, när själva skolverksamheten höll stängt för sommarlov men fritidsverksamheten var öppen, som Canan Görgulus sjuåriga dotter och hennes kompis var ute och lekte på Åbyskolans skolgård.

Enligt flickorna ska två män på motorcykel eller moped ha stannat utanförskolan och gått in på gården.

– Killarna frågade om flickorna ville ha godis och försökte locka dem från skolgården. Min dotter sade nej. Flickorna blev avvaktande men fortsatte att leka. Då gick killarna fram, lyfte upp en av flickorna och försökte ta med sig henne, berättar Canan.

Det är sådant här man hör om, men man aldrig tror kommer att ske

Canan Görgulu

På plats utanför skolan pekar Canan på bänken där flickorna lekte när männen ska ha dykt upp i somras.

Polisen utredde försök till människorov

Polisen har utrett fallet som misshandel och försök till människorov under hösten, men nyligen lades det ner.

Sjuåringarnas vittnesmål är de enda vittnesuppgifterna som finns. Men på en av flickornas armar dokumenterade polisen en rivskada efteråt.

Här ska männen ha försökt ta tag i flickorna.

Flickorna har beskrivit hur de försökte ta sig loss och sedan sprang in till skolan, där skolpersonal ringde polisen.

– Det är sådant här man hör om, men man aldrig tror kommer att ske. Min dotters kompis var hemma från fritids en vecka efter händelsen, säger Canan.

Trots polisens ansträngningar finns det inga misstänkta.

Utredningen är nedlagd med motiveringen ”ej spaningsresultat”

Amelie Grenehammar, polisen

– De enda uppgifterna vi har är att två okända män gjort sig skyldiga till brott. Vi har lagt ned ärendet på grund av brist på spaningsresultat, säger polisens handläggare Amelie Grenehammar till Mitt i.

Har ni anledning att tvivla på att det gått till som det framgår i polisanmälan?

– Utredningen är nedlagd med motiveringen ”ej spaningsresultat”. Om vi hade kommit fram till att ett brott inte hade begåtts så borde utredningen vara nedlagd med en annan motivering, säger Amelie Grenehammar.

Vilka personer polisen har förhört får Mitt i inga svar på.

Kritisk till skolan

Men Canan Görgulu är främst kritisk mot Åbyskolans ledning, som hon menar inte informerat de två familjerna under utredningens gång och mörkat händelsen för resten av Åbyskolans föräldrar i ett halvårs tid.

– Händelsen har ju anmälts till Skolinspektionen och kommunen har utrett vad som skett. Men ingen förälder på skolan har fått information om detta. Det här hade ju kunnat ske igen, säger Canan.

Vad har det fått för konsekvenser för er?

– Flickorna går kvar på skolan. Men vi har sagt att de inte får gå utanför staketet och att de inte får leka utan en pedagog intill. Det är vi själva som bestämt de reglerna, säger Canan.

Åbyskolans rektor Marie Lööf hänvisar alla frågor om händelsen till utbildningsförvaltningen eftersom det utretts av polisen, men säger till Mitt i att liknande händelser inte inträffat på skolan i närtid.

Här kommenterar Haninges grundskolechef Pär Olsson händelsen.