Allt började med att artisten och poddaren Wille Crafoord hittade ett fotografi föreställande Nils Ferlin, Gunnar Ekelöf, Uno Eng och... en ”okänd” kvinna, utanför restaurang Gyldene Freden i Gamla stan.

Kvinnan visade sig vara konstnären Beth Lagerlund, Nils Ferlins flickvän 1938-1941.

– Jag brinner för Gyldene Freden och tänkte: ”vem är tjejen?” Efter lite forskning visade det sig att det var Beth Lagerlund. En cool brud vars tavlor fanns att köpa till ett märkligt underpris, säger Wille Crafoord.

Han fick kontakt med Beth Lagerlunds dotterdotter Mikaela Valtersson som håller på att skriva en bok om sin mormor. Nu ställs Beth Lagerlunds konst ut för första gången, just på Gyldene Freden. Mikaela har aldrig träffat sin biologiska mormor. Däremot har hon varit nyfiken på henne i hela sitt liv.

– Hon lämnade bort min mamma tidigt. Mamma växte upp hos andra som jag har kallat mina morföräldrar. Jag har länge vetat att min biologiska mormor var konstnär och att hon hade en relation med Nils Ferlin, säger Mikaela.

Spektakulärt liv

Via Nils Ferlin-arkivet fick hon tag i brevväxling mellan honom och Beth Lagerlund.

– Jag insåg att hon hade levt ett mer spektakulärt liv än vad jag trott. Det framgick av breven att hon hade suttit i fängelse på Långholmen. Hon och Nils Ferlin diskuterade bland annat straffet.

Orsaken till straffet på ett år och åtta månader var att Beth Lagerlund hade hjälpt kvinnor att göra aborter, på den tiden kallat fosterfördrivning. Beth saknade sjukvårdsutbildning men hade läst på om hur man gjorde.

– Alla omkring henne straffades också, även den som upplåtit ett rum. Det präglar den tidens syn på abort och skammen i att få barn om man inte var gift. Samtidigt som det var en god gärning för medsystrar var det också riskfyllt, säger Mikaela Valtersson.

På utställningen får man ta del av hennes konst från 1940- och 1950-talet, skisser och brev. Konsten hänger i tre veckor till.

– Tavlorna har jag lyckats ropa in på olika auktioner. Beth har en intressant historia och är uppvuxen på olika institutioner. Hela tiden har hon målat och tecknat, även i fängelset.

En kulturgärning

Dessutom var Beth Lagerlund – som levde på sitt konstnärsskap hela livet – en av få kvinnor bland Klarabohemerna.

– Hon var runt tjugo när hon började umgås i de kretsarna. När hon och Nils Ferlin blev ihop var hon 22 och han 38. De hade en passionerad och stormig kärleksrelation.

Nyligen kom ”Efterskörd - Ferlinfynd från en spånkoffert”, en biografi om Nils Ferlin med tidigare outgivet material. Författare är hans systerdotterson Hans Rutberg och litteraturvetaren Jenny Westerström.

Han berättar att det i boken finns ett 40-tal dikter som inte har publicerats tidigare.

– Det är även skisser, fotografier och brev. När Nils änka Henny dog skickades en del av den litterära kvarlåtenskapen till Ferlinbiblioteket i Göteborg. Resten delades upp mellan syskonbarnen. Jag och mina kusiner har fotograferat och scannat in det material vi har och fört samman det så att det inte ska försvinna. Det känns som en kulturgärning.