Okända flygfarkoster dök upp under Natoledda Baltops

Fjärrstyrda farkoster flög i juni in över förbjudet område när USA- och Natoledda jätteövningen Baltops ägde rum som bäst vid Utö mellan 10-13 juni. Detta avslöjar nu DN.

  • Publicerad 18:39, 4 jul 2016

Farkosterna kom på natten och överrumplade det svenska försvaret, skriver DN. Just då övningsstred svenska försvaret ihop med bland annat amerikanska, brittiska och tyska marinkårssoldater i en av de största militärövningarna någonsin på svensk mark.

– Vi har information om att vid två tillfällen på natten fanns någon form av obemannade flygfarkoster över Utö, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till DN.

Händelserna över Utö utreds av olika enheter inom Högkvarteret. Enligt DN vill Försvarsmakten inte svara på vem som kan ligga bakom och hur allvarligt den bedömer händelserna.

– Vi måste utreda det först. Innan dess kan vi inte lämna någon kommentar. Analys pågår, svarar Philip Simon.

Obemannade, fjärrstyrda flygfarkoster sätts numera in regelmässigt vid kriser och krig, men de farkoster som upptäcktes över Utö ingick inte i övningen och kom överraskande, skriver tidningen.

Händelserna på Utö kan ha en odramatisk förklaring, men mot detta talar att farkosterna kom på natten och enligt en av DN:s källor flög högt, på cirka 1 000 meters höjd. Detta gör att misstankarna riktas mot främmande makt.

Den svenska ubåtsjaktövningen i södra skärgården i slutet av april avbröts efter ”indikationer om främmande undervattensverksamhet”, avslöjade SvD. Indikationerna ledde dock aldrig till konkreta bevis.

Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, skrev i sin årsöversikt för 2015 att underrätteleverksamheten mot Sverige har ökat och bedrivs allt mer offensivt, skriver DN.