Fakta

Dokumentären om Ester Blenda visas på SVT

Journalisten och författaren Ester Blenda Nordström var först i Sverige med att wallraffa. Hennes flickböcker kom att inspirera Astrid Lindgren. Under sitt spektakulära liv under tidigt 1900-tal reste Ester Blenda runt i världen och skildrade bland annat Lappland, Sydamerika, USA, Asien och Kamtjatka. Ester Blenda var en äventyrslysten och rastlös själ som fick betala ett högt pris för sin självständighet.

Visas i SVT2 30/6 kl 13.20 och 3/7 kl 23.20 samt kan ses på SVT Play till sön 29 jul.

Källa: SVT
Visa merVisa mindre

Okänd Nacka-reporter var första wallraffaren

Ester Blenda Nordström är en tämligen okänd journalistpionjär från Nacka som brukar kallas Sveriges första wallraffare. Fatima Bremmers biografi om hennes äventyrliga liv belönades med Augustpriset 2017. Nu visar SVT åter dokumentären om Ester Blenda.

  • Publicerad 16:00, 29 jun 2018

Ester Blenda Nordström var 16 år när hon tillsammans med sina föräldrar kom till Nacka första gången. Fram till i dag har hon varit relativt okänd men på sin tid frotterade hon sig med dåtidens celebriteter och kändisar.

Ester Blenda Nordström som nybliven reporter. Källa Ur Pia Hylins arkiv

– Hon är Sveriges första undersökande journalist. Alla följde det hon gjorde, hon var en av våra stora stjärnor i flera decennier, säger Fatima Bremmer som skrivit en augustprisbelönad biografi om Ester Blenda Nordström.

Började på Stockholms Dagblad

Ester Blenda Nordström levde mellan åren 1891 och 1948 och började att jobba som journalist på Stockholms Dagblad, sedan på Dagens Nyheter, och därefter på Svenska Dagbladet där hon fick fast anställning.

På den tiden fanns ett fåtal kvinnliga journalister. Kvinnor som ändå blev journalister förväntades att skriva om hem, hushåll och barn.

– Det var Ester Blenda Nordström inte intresserad av, hon var äventyrlig, säger Fatima Bremmer.

För fem år sedan bestämde sig Fatima Bremmer för att skriva om kvinnliga pionjärer, bland dem Ester Blenda Nordström. Under sin research hittade hon inte en enda biografi om Ester Blenda Nordström.

– Jag blev beklämd och förbannad och bestämde mig för att själv skriva en biografi, säger Fatima Bremmer.

Ester Blenda Nordström var ofta beväpnad under sina reportageresa. Här i Sydamerika. Ur Pia Hylins arkiv.

Fyra års arbete

Fatima Bremmer tog reda på allt som gick om Ester Blenda Nordström.

– Jag har dammsugit varje arkiv i Sverige och pratat med släktingar till henne.

Kartläggningen tog fyra år.

Är det något som överraskat dig?

– Ja, att Ester Blenda aldrig slutade överraska. Och att hon rörde sig med alla de som var kändisar på den tiden och som vi känner till mycket om än i dag, personer som Anders Zorn och prins Eugen. Men vi känner inte till något om henne.

Ester Blenda Nordström (stående) på Svenska Dagbladets redaktion. Källa Ur Pia Hylins arkiv.

Fatima Bremmer berättar att Ester Blenda Nordström gjorde spektakulära resor som vi än i dag skulle lyfta på ögonbrynen åt – som ett undersökande reportage om piglivet i Småland, en reportageresa där hon levde med samer i Lappland, en resa till Sydamerika inspirerad av vännen Evert Taube. Och en reportageresa till Finland under finska vinterkriget 1917–1918, där hon även hjälpte till humanitärt.

Gjorde henne känd

Pigreportaget från Småland var ett av många reportage som gjorde Ester Blenda Nordström känd, säger Fatima Bremmer.

Ester Blenda Nordström skrev bland annat om pigornas villkor. Ur Pia Hylins arkiv.

– Det blev enormt uppmärksammat, man pratade om det vid köksborden. Ingen hade gjort något liknande tidigare.

Faksimil av Ester Blenda Nordströms pig-reportage i Svenska Dagbladet den 28 juni 1914

På den tiden var det svårt att få pigor till bondgårdarna. Ester Blenda Nordström beslutade sig för att ta reda på varför och tog anställning på en bondgård som piga och skrev om sina erfarenheter. Hon drevs av en uppriktig nyfikenhet och vetgirighet – och har kallats Sveriges första wallraffare.

Hon drevs av en uppriktig nyfikenhet och vetgirighet

Vad drev henne?

– Hon drevs av en uppriktig nyfikenhet och vetgirighet, hon ville lära sig saker hela tiden.

Bostadshuset i Eknäs i Nacka som det såg ut på Ester Blenda Nordströms tid.

Ester Blenda Nordströms enda fasta punkt i tillvaron var föräldrahemmet i Eknäs nära Skurusundet i Nacka. Hennes pappa hade blivit ”stormrik” och byggde två hus på en fastighet i Nacka, en ateljé och ett bostadshus, hus som står kvar än i dag.

Vad betyder Ester Blenda Nordström i dag?

– Hon börjar att få en rättvisare plats. I dag börjar Ester Blenda Nordström att återupptäckas. Hennes böcker börjar återges och det har även gjorts en film om henne. Nu börjar man förstå vad hon betydde. Hon visade vad kvinnor kunde göra i en tid när de var oerhört begränsade, säger Fatima Bremmer.

Ester Blenda Nordström ligger begravd på en kyrkogård i Nacka.

Fakta

"Ett jävla solsken" – en reporters upp- och nedgångar

Fatima Bremmers biografi om  Ester Blenda Nordström

Titeln på Fatima Bremmers bok är ”Ett jävla solsken”. Titeln har Fatima Bremmer hämtat från Ester Blenda Nordströms inställning till livet, ett liv som hade sina upp- och nedgångar.

– I det skavet hittar vi Ester Blenda Nodström, säger Älvsjöbon och författaren Fatima Bremmer.