I lägenheten fanns verk av bland andra Peter Dahl. Foto: Åsa Sommarström/Mostphotos

Okänd insats räddade dyrbar konst

Samtidigt som branden härjade på Jakobsbergsgatan pågick en parallell insats. Med skyddsutrustning tog sig Anders Öberg och Staffan Hjelm in i grannfastigheten – och räddade en stor konstsamling undan rök och sot.

  • Publicerad 16:42, 16 nov 2017

Larmet om branden kom in till räddningstjänsten kl. 05.01. Bara timmar senare var restvärderäddarna Anders Öberg och Staffan Hjelm på plats.

”Gick väldigt snabbt”

Utrustade med skyddskläder äntrade de fastigheten intill den brandhärjade huset på Jakobsbergsgatan 6.

Samtidigt pågick det intensiva släckningsarbetet.

– Brandförloppet gick väldigt snabbt och nästan hela kvarteret påverkades. Det var både rökskador, sotskador och vattenskador, säger Anders Öberg.

Anders Öberg och Staffan Hjelm är anställda av Brandskyddsföreningen Restvärderäddning. Deras arbete går ut på att minimera skadorna i samband med bränder, för både privatpersoner och företag. Ett arbete som få känner till.

– De som vet har någon gång varit drabbade, säger Anders Öberg.

Hittade värdefull konst

När han och kollegorna gick in i fastigheten vid Stureplan visste de inte vad som gömde sig innanför väggarna. Men efter en stund visade det sig att en av lägenheterna innehöll ovanligt många värdefulla konst- och inredningsföremål, bland annat av konstnären Peter Dahl.

–  Vi tog dit konservatorn Anna Bronzoni Catellani som hjälpte oss att värdera konsten. Eftersom det var så snabba åtgärder gick det att rädda alltihop, säger Anders Öberg.

Han vill inte kommentera värdet på de räddade kulturskatterna..

– Men det handlar om stora belopp.

Framtiden för det brandhärjade huset på Jakobsbergsgatan 6 är fortfarande oviss. Räddningstjänsten har fortfarande inga uppgifter om hur branden startade.