Trygghetsskapande. Under ett pass i Jordbro kör Gabriella och Joel runt i området, de patrullerar i centrum och tittar till olika trapphus, innan de tar en sväng upp i skogen. Sedan börjar rundan om igen. "Det är många här som är på tårna och lite rädda just nu", säger Joel. Foto: Sacharias Källdén

Ökad polisnärvaro efter skjutningar

Skottlossningarna i Jordbro den senaste tiden har skapat oro i området. Polisen har därför ökat sin närvaro där. Mitt i fick följa med poliserna på ett pass.

  • Publicerad 11:23, 22 okt 2021

En del av de som springer ärenden åt de äldre är så unga som 10-12 år och får en pizza som betalning

Polisbilen svänger in i Jordbro centrum, upp längs centrumgången och parkerar mitt på torget. Snabbt kommer nyfikna barn fram, och förbipasserande nickar leende.

Poliserna Gabriella och Jens är ett par timmar in i dagens pass, och ska vara runt om i Jordbro tills de stiger av sent samma kväll.

Efter att en ung man sköts vid pendeltågsstationen i Jordbro den 3 oktober har polisen en trygghetssatsning i området.

– Det har varit ganska oroligt här den senaste tiden och det är många bland de boende som upplever det otryggt. Jag pratade med en mamma som inte vågade ur bilen vid parkeringen i centrum utan körde på gångvägen till fotbollsplanen för att hämta upp sin son, säger Gabriella.

Fem skjutningar på kort tid

Senast i söndags inträffade en ny skjutning vid pendeltågsstationen då en ung man sköts i armen. Och bara två dagar in i det trygghetsskapande arbetet sköt någon eller några rakt in i en lägenhet på Blockstensvägen. Ingen skadades den gången.

Spanar. Under en runda med polisbilen får de syn på några kriminella i området. "Här ändras konstellationerna snabbt. De kan vara kompisar ena dagen och fiender den andra", säger Joel. Foto: Sacharias Källdén

Två tonåringar häktade för skjutning i Jordbro

Totalt fem skjutningar sedan i juli

Huruvida det finns ett samband kan polisen inte säga, men de tror att det handlar om gängkriminella som vill kontrollera området.

– En teori är att det handlar om narkotika och att det har nätverkskoppling. Vem som ska sälja på vilken plats. Men det är oklart om det handlar om en upptrappad konflikt. Behovet av tips och underrättelse är stort, för de som skjuts vill inte prata med oss. Och tystnadskulturen här är utbredd, det är svårt att få någon att vittna, säger Gabriella.

Det är 20-30 personer i Jordbro som polisen just nu har extra ögon på, och jobbar mer aktivt mot.

– Vi har riktade grupper mot de med spaning och kontroller. Det gäller att störa ut dem, att de ska bli trötta på oss, säger Gabriella.

Hon berättar att en av de ledande kriminella i Jordbro nyligen dömdes till ett långt fängelsestraff för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Men när en försvinner står nya redo att ta mark.

Sedan finns det betydligt fler personer runt omkring – ”svansen” som polisen kallar dem.

– En del av de som springer ärenden åt de äldre är så unga som 10-12 år och får en pizza som betalning, säger Joel.

Flera aktörer går samman för ett tryggare Jordbro

Jag hörde skotten vid pendelstationen, det var riktigt otäckt.

Hörde skotten vid pendeln

Gabriella och Joel vinkar hej då till barnen vid polisbilen och börjar gå en runda runt centrum. De tittar in på pizzerian där några personer ur ”svansen” håller till. Efter att ha pratat med dem och konstaterat att läget är lugnt fortsätter de vidare tillbaka mot torget.

Där står Anita Bratt och tittar på matbutikens extrapriser.

– Jag hörde skotten vid pendelstationen i början av oktober, det var riktigt otäckt. Jag har bott här i 25 år och inte känt mig orolig, men det har förändrats till det värre den senaste tiden.

– Det känns olustigt, så det är bra att polisen är här.

Även Kamal Nishanbayev uppskattar polisens närvaro. Han stannar till vid polisbilen med sina två barn Kamran, 4 år, och Musli, 2 år.

– Jag har bott här i tio år och trivs bra. Men när det sker skottlossningar så känns det inte bra med tanke på barnen, säger han.

Hörde skottlossning. Anita Bratt tycker att det känns olustigt efter den senaste tidens oroligheter i området. Hon hörde dessutom skotten vid pendelstationen den 3 oktober. Nu funderar hon på att flytta bort från området till sin särbo Per Söderström. Foto: Sacharias Källdén

Ett mord början på våldsam spiral

2020

17 januari: En ung man skjuts ihjäl i centrum. Misstänkt mord. Ouppklarat.

Under våren utsätts näringsidkare i centrum för bland annat utpressning. Fyra personer döms.

28 juli: En handgranat kastas mot en lägenhet på Moränvägen, kort efter skjuts det mot samma lägenhet. Ingen skadas. Rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Ouppklarat.

14 augusti: Skottlossning med automatvapen mot bilar på Moränvägen. Ingen person skadas. Försök till mord. Ouppklarat.

2021

7 juli: En person skadas
i skottlossning vid Höglundabadet. Rubriceras som försök till mord. Ouppklarat.

3 september: Två personer skadas vid skottlossning på Moränvägen. Försök till mord. Ouppklarat.

3 oktober: Ung man skadas vid skottlossing intill Jordbro pendelstation. Rubriceras som försök till mord. Ouppklarat.

5 oktober: Skott avlossas in i en lägenhet på Blockstensvägen. Ingen skadas, men rubriceras som försök till mord. Ouppklarat.

17 oktober: En ung man hittas skjuten i armen vid pendelstationen i Jordbro. Han skadas lindrigt. En förundersökning om försök till mord är inledd. Två personer har häktats på den lägre misstankegraden.

Visa merVisa mindre

Trivs. Kamal Nishanbayev stannar till vid polisbilen med sina två barn Kamran, 4 år, och Musli, 2 år. Han berättar att han trivs bra i området, men att det inte känns bra med skottlossningarna med tanke på barnen. Foto: Sacharias Källdén

Går hem tidigare

Innan polisernas tur runt centrum är klar tittar de in i kulturhuset Nästa Jordbro. Där hälsar de glatt på barnen på fritidsgården, och får ett lika varmt bemötande tillbaka.

Personalen berättar att barnen inte har tagit upp den senaste tidens skjutningar, och konstaterar krasst att det troligtvis beror på att det har varit så mycket av det de senaste två åren. Men att de märker att barnen lämnar gården tidigare än vanligt, många undviker att röra sig ute när mörkret har fallit.

Efter drygt en veckas extra polisnärvaro från tidig eftermiddag till sen kväll, tas nu beslut dag för dag om hur mycket man ska vara där.

– Det är synd att vi inte kan hålla i. Man önskar att man kunde vara här hela tiden, men det går inte. Om vi bara är här så är det något annat område som blir utan, säger Joel.