Sänds. Fler efterfrågar sända begravningar för att inte riskera att smittas av corona. Foto: Ylva Bergman

Ökad efterfrågan på digitala begravningar

Rekommendationen att undvika större sammankomster kan påverka möjligheten att hålla begravningar. I Solna efterfrågar nu fler att anordna ceremonin digitalt.

  • Publicerad 11:49, 27 mar 2020

Efterfrågan på digitala begravningar är ännu tydligare nu

När folkmassor ska undvikas och många äldre inte bör ge sig ut bland folk påverkas många som mist en närstående eller har en begravning att gå på. Marie Uggla, distriktschef på Ignis begravningsbyråer som bland annat finns i Solna, märker nya behov.

– Vi märker att allt fler möten inför en begravning göras via telefon. Dels för att många av våra kunder är äldre, men även för våra kollegors skull, säger hon.

För de som vill ha en begravning, men undvika smitta efterfrågas främst två alternativ. Antingen att streama begravningen eller att filma den att de som stannar hemma kan ta del av den.

Vanligare med kremering

Ett annat alternativ är att skjuta upp ceremonin.

– Man kan även ha en akt med urna. Om man kremerar den avlidna har man enligt lagen ett år på sig att sätta en urna och då är det fint att göra det i samband med begravningsceremonin. Det har blivit vanligare nu.

Även Fonus i Solna har sett ett delvis nytt mönster i coronas spår, bland annat att fler väljer kremering och att skjuta upp ceremonin. Men även att använda tekniken som lösning.

– Efterfrågan på digitala begravningar är ännu tydligare nu. Nu i veckan har vi testat i skarpt läge med fantastiskt fint resultat, säger Tina Hult, kontorschef.  

Går inte en del av närvarokänslan förlorad?

– Det är ännu sämre att inte vara med och det här ger en annan tillgänglighet. Jag tror att det delvis är framtiden. Med eller utan corona.