Jonas Riedel (C), kommunalråd, Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens vice ordförande, och Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd, har enats om ett budgetförslag. Foto: Pressbild

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.

  • Publicerad 14:30, 19 okt 2020

Fokus i budgetförslaget ligger, med Alliansens egna ord, på utbildning, trygghetsskapande åtgärder och att parera pandemins ekonomiska konsekvenser. Samtidigt prioriteras en oförändrad och låg skattesats (18,12 procent) i M, L, KD och C:s förslag.

– Trots tuffa tider lyckas Alliansen lägga en stark budget med höga resultatmål, oförändrad kommunalskatt och breda satsningar för att motverka utanförskap och otrygghet. Det handlar om att Sollentuna senast år 2030 inte ska ha utsatta områden på polisens lista. I tider när många företag går på knäna och arbetslösheten stiger ser vi även till att frysa samtliga politikerarvoden i kommunen för 2021, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Pott för oförutsedda utgifter

Under året har Sollentuna tydligt märkt av den pågående pandemin. Sollentunabornas vardag har påverkats, liksom det lokala näringslivet och arbetslöshetsnivån och även Sollentuna kommuns skatteintäkter och utgifter.

Det ekonomiska läget och de ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Därför avsätts 20 miljoner kronor i budgeten till en pott för oförutsedda utgifter. För att rusta kommunens ekonomi för framtiden budgeteras för ett resultat för de kommande åren om i genomsnitt 2,9 procent.

"Kraftsamling" för jobb

I budgetförslaget finns också, menar Alliansen, ”en kraftsamling” för arbetsmarknadsåtgärder som ska göra att fler som förlorat sitt jobb under pandemin ska kunna omskola sig och hitta nya arbeten.

– Pandemin slår hårt mot arbetsmarknaden och vi vill ge de Sollentunabor som riskerar arbetslöshet bättre möjlighet att ställa om i yrkeslivet. Därför satsar vi på fler platser inom yrkesvuxenutbildningen. För de yngsta Sollentunaborna ökar vi resurserna till förskolan med 20 miljoner i generell ökning och en stärkning av systemet som utjämnar de socioekonomiska skillnaderna mellan förskolorna, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

S: "Behöver storsatsa"

Oppositionsrådet Joakim Jonsson är inte oväntat måttligt imponerad av Alliansens budgetförslag då han menar att den största satsningen är att lägga mer pengar på överskott – från 1,1 procent till 2,8 procent eller från 41,4 till 112,6 miljoner kronor.

– Höjningen av kommunens överskottsmål innebär i praktiken att de väljer att lägga pengar på hög i ett läge där vi behöver storsatsa för att komma till rätta med kriminalitet och arbetslöshet, säger han.

Årets budgetbeslut sköts upp

I vanliga fall tas beslut om budgeten i juni, men i år sköts det upp på grund av coronapandemin.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit upp Alliansens budgetförslag den 19 oktober, och den 2 november diskuteras det i kommunstyrelsen.

Den 12 november blir det budgetdebatt, och beslut, i kommunfullmäktige.

Visa merVisa mindre

Joakim Jonsson (S). Oppositionsrådet tycker att Alliansens största satsning är att lägga pengar på hög. Foto: Pressbild

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag börjar 64 nya aspiranter vid norrortspolisen

Nyheter "Vi behöver fler poliser, framför allt lokalt och nära medborgarna" Norrortspolisen får förstärkning. I dag, den 23 november, börjar 64 nya aspiranter i Polisområde Nord, där Sollentuna ingår.måndag 23/11 16:30

Efter sju års fiske i Edsviken fick Deniz upp en baddare till öring

Nyheter Storfiskare från Tureberg vann kampen efter en halvtimmes drillning Envishet och tålamod är viktiga egenskaper för en fiskare. Fråga bara 29-årige Deniz Toker från Tureberg!måndag 23/11 14:40

Många gripna och massiva beslag i polisinsats i helgen

Nyheter "Vi arbetar hårt för att få bort droghandeln och det känns bra när det ger resultat" Stora mängder narkotika, en bil, guld och 580 000 kronor i kontanter togs i beslag under en narkotikainsats som genomfördes i polisområde Stockholm nord i helgen. Polisen grep också flera personer...måndag 23/11 12:38