Oenighet om var tältet ska stå i framtiden

Det omdebatterade fotbollstältet på Nacka IP står kvar året ut. Nya adressen är inte klar, men Porsmossen och Myrsjö nämns. De åtta föreningar som bedriver verksamhet i tältet är överens om att förhållandena där inne sommartid är i det närmaste olidliga, men inte om var tältet ska stå i framtiden.

  • Publicerad 11:26, 14 jun 2018

Lokaltidningen Mitt i Nacka ställde följande frågor till företrädare för de åtta klubbar som bedriver verksamhet i det på grund av hög värme och dålig luftcirkulation omdebatterade fotbollstältet på Nacka idrottsplats:

1. Vad tycker du om kommunens beslut att vänta tills nästa år innan tältet nedmonteras?

2. Tältet blir stationärt och uppe året runt från 2019. Var i kommunen tycker du att tältet ska stå?

Ulf Norström, föreningskonsulent i Järla IF:

– Vi har oturen att vara den förening som nyttjar tältet mest. 90 procent av våra träningstider är där. Självklart vill vi att tältet tas ner. Vi för en dialog med kommunen om att få andra träningstider utomhus.

– Myrsjö är inte bra eftersom det redan finns förberedd värme där och skottar man bort snön blir det spelbart på vintern. En tält vore som kaka på kaka. Porsmossen är väl det enda realistiska alternativet.

Henrik Hafrén, ordförande i Sickla IF:

– Det är inte bra att tältet är så svårflyttat och krångligt att ta upp och ner. Det är helt enkelt fel typ av tält. Kommunen borde ha diskuterat med föreningarna vilken typ av tält som hade passat.

– För oss är det ju bra med Nacka IP. Porsmossen och Myrsjö ligger för långt bort för oss som verkar i Sickla och även har medlemmar i Hammarby sjöstad. För de yngsta spelarna skulle det bli för långt att åka.

Mattias von Malmborg, sekreterare i Jarlabergs IF:

– Det är ett felbeslut att inte ta ner tältet sommartid.

– Om tältet flyttas från Sicklaön skulle situationen bli väldigt tråkig för oss. Och om planerna att stänga ner hela Nacka idrottsplats blir verklighet skulle det kunna döda vår förening.

Mikael Sahlgren, ansvarig träningstidsfördelning i Boo FF:

– Jag ser inte nyttan av att ha ett tält uppe sommartid. Det är stekhett därinne och luften är dålig. Men vintertid är det en fantastisk installation.

– För vår del skulle Boovallen vara kalas, men det är väl inte realistiskt. Porsmossen är inte helt fel.

Samy Lidner, ordförande i Saltsjö-Boo IF:

– Det är jättedåligt. Vi fick veta att det skulle ingå i träningsavgiften vi betalar att tältet tas upp eller ner. Det hade varit bättre om man från början byggt en hall med riktig isolering.

–För oss skulle Porsmossen passa, det är en bra yta.

Ola Gilstring, ordförande i Nacka FC:

– Otroligt klantigt skött av kommunen. Situationen i det varma tältet är helt bedrövlig och barnen har svårt med andningen när det är match där. Däremot är tältet en välsignelse på vintern.

– Vi har ingen tydlig uppfattning om var tältet ska stå för att passa oss bäst. Våra barn kommer mest från Nacka, men också från Värmdö och Tyresö.

Tomas Nolstam, spelare och före detta ordförande i Atletico Nacka FF:

– Min personliga åsikt är att det är totalt galet att inte ta bort tältet under sommaren. Men visst är det bra att träna där på vintern.

– Det spelar egentligen ingen roll för oss.  Vi har bara ett herrlag, och även om de flesta spelarna är från Nacka har de flyttat från kommunen. Många bor i innerstan.

Mikael Dahlin, ordförande i Saltsjöbadens IF:

– På sommaren har vi all verksamhet på Saltsjöbadens IP. Vi tränar i tältet på vintern och då fungerar det fantastiskt bra. Men jag har full förståelse för att andra klubbar tycker det är jobbigt att träna i tältet när det är så varmt.

– En fotbollsplan måste ju tas någonstans om man inte hittar jungfrulig yta. Vart man än placerar tältet är det ju alltid någon som får längre att åka.