Klockan 11 kom domen från Svea hovrätt för dubbelmordet i Vallentuna, som hade överklagats.

De två männen, båda Vallentunabor, dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för grovt rån och mord. Tingsrätten kom fram till att de mördat kvinnan tillsammans och i samförstånd men ansåg inte att det gick att binda dem till mordet på mannen.

https://www.mitti.se/nyheter/duo-far-livstids-fangelse-for-mord-och-ran/repuag!LiABVnjN2L9F2RZ9tuts3A/

Båda domarna ändras

Nu har hovrätten ändrat båda männens domar.

Den ene mannen, en 28-åring, får nu livstids fängelse för båda morden. Han ska vara kvar i häktet tills han börjar avtjäna sitt straff. I tingsrätten dömdes han tillsammans med sin 26-årige medbrottsling för mordet på kvinnan. Men båda friades för mordet på mannen.

I hovrätten hävdade åklagaren att han begått mordet på mannen antingen ensam eller tillsammans och i samförstånd med någon annan.

Den andra mannen, en 26-åring, frikänns från mordet på kvinnan. I tingsrätten dömdes han för grovt rån mot paret, nu döms han enbart för rån. Straffet blir därmed fyra års fängelse i stället för det livstidsstraff han dömdes för i tingsrätten.

Två ville fälla

Men hovrätten var oenig. Två av fem ledamöter ville fälla 26-åringen för mordet på kvinnan.

Som Mitt i tidigare berättat släpptes han i veckan ur häktet eftersom hovrätten åklagarens bevisning inte räckte för att slå fast att han varit med om att mörda kvinnan eller att utesluta att den som nu får livstid varit ensam om att mörda henne.

28-åringen hålls kvar i häktet fram tills fängelsestraffet avtjänas. Hovrätten ser en risk att han annars avviker.

Båda männen nekade till mord och skyllde på varandra även i hovrätten.

Artikeln uppdateras.