
Av de 92 kolonistugorna i Sundby fritidsby koloniträdgårdsförening är det endast mellan noll och tre stugor som byter ägare varje år. Foto: Anna Rönnqvist
Odlingssugen? Var god dröj – ett bra tag
Nu börjar knopparna sakta men säkert slå ut och odlarsäsongen drar igång. Med den kommer kanske också suget efter en egen liten kolonilott att odla på. Men i Västerort kan den som väntar på något gott få vänta länge – i vissa fall väldigt länge.
- Nyheter
- Publicerad 11:54, 7 maj 2018
Kliar det i odlingsfingrarna? Om det är en kolonilott du är ute efter är det läge att planera långsiktigt. För att få tag på en egen lott kan ta sin lilla tid.
På Stora Mossens koloniträdgårdsförening i Bromma är det alltid högt söktryck. Det menar föreningens kassör, Åke Kling. I skrivande stund står knappt 400 personer i intresselistan till de 192 lotterna.
– Vi brukar säga att det kanske är runt 10 stugor per år som byter ägare. Så rent teoretiskt kan man ju stå i kön i 40 år då, säger Åke Kling.
Men listan är inte en regelrätt kölista. Istället förbehåller sig föreningen rätten att själva kunna få välja vilka kolonister de önskar ha i sin förening.
– Då säger vi att våra medlemmar ska reflektera samhället i stort, säger Åke Kling, som dock poängterar att kötiden ändå är huvudspåret när en ny koloniägare tas in i föreningen.
Och de är inte ensamma om att ha det systemet. Samma sak gäller på till exempel koloniföreningen Linnéa vid Spångavägen i Bromma. Där står just nu cirka 170 personer i kö till de 213 lotterna.

Till Riddersviks odlingslotter är kön mellan ett och två år lång. Foto: Arkivbild

För en kolonistuga i Riksby kan kötiden vara alltifrån fyra till tio år. Foto: Anna Rönnqvist
Som ett lantställe
Fullt lika lång är inte kölistan till odlingslotterna i Riddersvik i Hässelby villastad. Men även där kan man i alla fall få vänta mellan ett och två år för att få en egen plätt. Ulla von Platten, ordförande i föreningen älskar sin odlingslott.
– Jag är ingen storodlare men kallar det här för mitt lantställe. Jag har vänner över ibland och har picknick, det är frihet!, säger hon.
Kolonisterna i Riksby bjuder in till stormöte om kritiserade byggplanen
Tillbaka i Bromma och Iris koloni som har lotter vid bland annat Lillsjön och i Riksby får man vänta mellan fyra och åtta år för att få sig en lott. Enligt ordförande Camilla Brindeberg får de mellan fem och tio nya sökande varje vecka nu när de har öppnat expeditionen för nya intresseanmälningar för året. Camilla Brindeberg tror att intresset för att ha en kolonilott kommer att vara fortsatt starkt.
– Slänger du in höghus runt omkring oss så sitter folk på sin balkong på första parkett och ser våra kolonilotter och säger "det där vill jag också ha". Det ser vi redan nu ju mer det förtätas, det är kanske därför vi har fem till tio sökande per vecka, säger hon.