Balkongodling. Rebecka Hagman vill att fler ska få möjlighet att odla i en trädgård. Foto: Mostphotos/Privat

Odlingssugen? Snart kan du låna någon annans trädgård

Gräva i grannens trädgård? Det låter som att det är upplagt för osämja, men Rebecka Hagman ser det som en möjlighet att förena lägenhetsbornas odlingslust med villaägarnas längtan efter en vacker trädgård.

  • Publicerad 22:32, 16 maj 2016

När krukorna hemma på Rebecka Hagmans balkong inte räckte till bestämde hon sig för att lägga trädgårdsspaden åt sidan en stund och ge sig på tangentbordet. Hon vill ge personer i samma sits mer plats för deras plantor – i andras trädgårdar.

Hennes idé handlar om att villaägare som inte kan eller orkar sköta sina trädgårdar ska kunna få den smyckad av odlingssugna lägenhetsinnehavare.

– Jag har fått idén när jag sett någon trädgård och sett att det finns mark som inte används. Tänk om jag skulle få använde den marken? Odlingsintresset växer och det finns säkert fler som jag.

Social vinst

Nu vill hon se om det är möjligt att förvandla idén till verklighet i Hägersten och Älvsjö.

– Jag bor här själv och på ena sidan där jag bor är det lägenheter och på den andra villor. Det känns som en väldigt bra geografisk plats att testa på.

Efter att hon skrivit om sin idé på Facebook har två odlingsintresserade lägenhetsbor hört av sig. Nu hoppas hon att även villaägarna ska dra sitt strå till stacken. Exakt hur det kommer att fungera vet hon inte än, men hon ser inte bara vackra blommor i trädgården som en anledning att ansluta sig till projektet.

– Det skulle kunna fungera som en sorts grannsamverkan. Är man bortrest över sommaren och har någon som ser till ens trädgård skulle det ju kunna minska risken för inbrott och sånt, säger hon.

Airbnb för trädgårdar

Vanligtvis börjar odlingssäsongen redan på våren, och Rebecka Hagman vill dra igång så snabbt som möjligt. Målet till en början är att få ihop tre stycken testpar. Var initiativet kommer att landa i framtiden vågar hon inte svara på, men hon ställer siktet högt.

– Så snart jag får en villa som kan erbjuda en del av sin trädgård så kan det starta. Det skulle ju kunna bli ett storstadsfenomen, lite som ett airbnb för trädgårdar, säger hon.

Så här kan du vara med

Är du en lägenhetsbo som vill ha en trädgårdsyta att pyssla i?

Eller är du en villaägare som kan tänka dig att låna ut en yta på din tomt?

Mejla till: info@co-grow.org

Visa merVisa mindre