STADSODLING. Nu kan du vinna en plats att odla på i centrala Väsby, strax utanför Väsby Centrum. Foto: Väsby Centrum

Odlingslotter delas ut till Väsbybor

Efterlyses: Tre Väsbybor med gröna fingrar. Finnes: Chans att vinna odlingslotter i Väsby Centrum.

  • Publicerad 11:00, 3 maj 2021

Det här är perfekt för de som inte har någon balkong eller egen plats att odla på.

En odlingslott i ett köpcentrum? Coronapandemin gör det möjligt. Nu drar Väsby Centrum i gång ett projekt – tillika tävling – av det något ovanligare slaget.

Den stadsbo som är sugen på att sätta egna blommor och grönsaker, men saknar balkong eller egen plats att odla på, har chansen att bli en av tre utvalda som får pröva sina gröna fingrar i Väsby Centrum.

– Under de senaste året har vi sett en allt större längtan efter att leva mer hållbart. Att Väsby Centrum nu kan kombinera den urbana odlingstrenden och samtidigt nyttja befintliga ytor till förmån för våra besökare, känns därför extra roligt, säger centrumchef Maria Helling.

Sex odlingslådor

Det blir på innergården strax intill Väsby Centrums norra entré som sex odlingslådor på 120 x 80 centimeter sätts ut och kan nyttjas från maj till september. Odlingslotterna ligger i ett inhägnat område med hänglås, för att inte obehöriga ska kunna ta sig in.

– Stadsodlarna får själva bestämma vad de vill så och sätta, det kan vara till exempel. tomater, gurka, rädisor eller blommor. De kan se det som sin möjlighet att odla sitt intresse för en grönare livsstil. Det här är perfekt för dem som inte har någon balkong eller egen plats att odla på.

Den för ett köpcentrum annorlunda aktiviteten motiverar Maria Helling med att det är ett perfekt sätt att utnyttja centrumets ytor i coronatider.

– Ett köpcentrum är ju mer än en handelsplats, det är ett ställe för folk att träffas på. Nu när det inte är möjligt att göra aktiviteter inne på samma sätt som vanligt så är det här ett sätt att skapa en relation med kommuninvånarna. Vi satsar mycket på hållbarhet och miljötänk och vill vara en del av stadskärnan.

Vad händer med odlingslotterna efter september?
– Då gör vi en utvärdering för att se om det var en lyckad aktivitet. I så fall kan tre nya vinnare få odla nästa sommar.

Så vinner du en odlingslott

• Intresseanmälan görs på vasbycentrum.se
• För att tävla måste du bo i Upplands Väsby och sakna egna odlingsmöjligheter.
• Tävlingen pågår till den 6 maj.
• Vinnarna meddelas via mejl.
• Vinnarna kan nyttja lotterna från mitten av maj till slutet av september.
• Vinnarna får jord, vattenslang och trädgårdsredskap.
 

GRÖNA FINGRAR. Är du Väsbys nästa stadsodlare? Genrebild. Foto: Mostphotos