Prisbelönta. ”Det känns underbart”, säger Jenny Salmson, som 2016 tog initiativ till föreningen tillsammans med Karin Saler (t.h). Foto: Maja Brand

Odla ihop vinner Hornstullspriset 2021

Nu är det klart vilka som kammar hem Hornstullspriset 2021. Det är ideella föreningen Odla ihop, som bedriver stads­odling i Tanto.

  • Publicerad 11:38, 9 apr 2021

Hornstullspriset är en utmärkelse som uppmärksammar lokala personer eller föreningar som på något sätt har verkat för att göra Hornstull till en bättre plats.

Årets pris, det åttonde i raden, går till föreningen Odla ihop. Med bas i Tanto bedriver de stadsodling, håller workshops och lär sig själva och andra om hållbara odlingstekniker.

”Föreningen välkomnar alla som vill lära sig mer om odling specifikt, men bjuder dessutom in dem som längtar efter ett sammanhang generellt”, lyder juryn motivering.

– Det känns underbart, och så himla välbehövt, säger Jenny Salmson från Odla ihop.

Succé för Tantos allmänna odling

Nya odlingar på gång

Förutom äran kommer utmärkelsen med en prispeng på 20 000 kronor. De ska bland annat investeras i nya växter, buskar och träd, samt gå till att laga lite utrustning.

– Men framför allt kommer det att gå till att anlägga odlingar för självplock av snittblommor. Och så ska vi plantera nya skogsträdgårdar, då är alla välkomna att vara med, säger Jenny Salmson.

Det är Hornstull Centrum som delar ut priset.

– Kvinnorna bakom initiativet utgör ett lysande exempel på hur privata idérika aktörer kan samverka med staden och förändra en plats till det bättre, säger marknadsansvarige Sara Falkevik, i ett pressmeddelande.

Tidigare vinnare

2020 – Frälsningsarmén Hornstull.

2019 – Skolverksamheten CSI 1-6, lärare och specialpedagoger vid Högalidsskolan.

2018 – Mikael Englund, butiksägare Mickes skivor.

2017 – Lilleba Huttunen, ”loppisdamen”.

2016 – Glad Stad (Hornstulls Marknad).

2015 – Imre Nagy, badmästare på Liljeholmsbadet.

2014 – Sanna Granbeck, polis

Visa merVisa mindre