Bokashikompost ger ny jord och flytande näring till dina krukväxter berättar Johanna. Foto: Åsa Sommarström

Odla för klimatet – fem tips för hållbarare grönsaker

Att odla sina egna grönsaker blir allt populärare. Vi frågade stadsodlaren Cyrille Gaubert om hans bästa knep för att göra grönsakslandet mer klimatsmart.

  • Publicerad 04:50, 6 maj 2019

Genom att odla själv minskar du klimatpåverkan från maten. Det behövs ingen paketering och ingen transport av grönsakerna.

Odlar du ekologiskt tillförs inga kemikalier heller – då minskar du miljöpåverkan ännu mer.

– Har man tid att lägga kan man odla ekologiskt. Ofta är genvägar energikrävande och dåliga för klimatet, säger Cyrille Gaubert som arbetar för Stadsbruk, ett projekt för att främja stadsodling i bland annat Malmö och Göteborg.

Det bästa är att anpassa sin odling efter förutsättningarna.

– Permakultur är när man tittar på vad har man från början. Om det finns värme på balkongen tar det inte energi att använda den.


1. Undvik kemikalier

Skippa bekämpningsmedel, lägg tid på att rensa ogräs istället.

Det finns kravmärkt gödsel och vattenlöslig näring som är ekologisk (men inte kravmärkt eftersom vattenlöslig näring inte kan kravmärkas i Sverige).

Två hemgjorda varianter på växtnäring är guldvatten (urin som späds med vatten, tänk på att inte använda urinet om du äter medicin) och nässelvatten (brännässlor som får dra i vatten några dagar). För med detaljerat recept, bläddra ner till slutet av artikeln.

2. Kompostera mera

Du behöver inte mycket jord för att börja odla, sen är det miljövänligaste att fylla på jorden med egen kompost och kaffe. Idag finns både ekologisk och vegansk jord att köpa.

Tar du tillvara på ditt avfall behöver du inte köpa näring och jord till odlingen. Det finns allt från bokashikompost (perfekt för den trångbodde odlaren) till kompost med mask.

3. Vattna rätt!

Genom att vattna på morgon eller kväll minskar du avdunstningen och vattenspillet.

Om du lägger kompostmaterial som hö mellan plantorna hjälper de till att hålla vattnet kvar i odlingen. Genom att gräva ner stora grenar under bädden binder du mer fukt i marken.

Har du din odling inomhus eller på balkongen är det smart att vattna underifrån för att minska avdunstningen.

4. Satsa på närodlade fröer

Köp ekologiska frön och lökar från Sverige. Det finns flera svenska företag som tar fram fröer från gamla växtsorter som passar bra i vårt klimat.

5. Förläng säsongen

Du kan förlänga säsongen med växthus. Men uppvärmning riskerar att minska klimatnyttan. Undvik att värmen läcker från växthuset och välj klimatsmart el.

Inomhus är det varmt nog att odla vad du vill året om. En klimatsmart strategi är att ta tillvara på spillvärme från bostaden på balkongen, mot husväggen eller på taket.

Jordens mikroorganismer älskar biokol. tänk på att det suger upp vätska så ladda kolet med näring från kiss. Foto: Åsa Sommarström


Cyrille uppmanar fler att gå från hobbyodlare till stadsbrukare och börja sälja sin skörd. Genom att starta ett företag via skatteverket och registrera sig hos länsstyrelsen blir du redo att börja sälja grönsaker till grannar och vänner.

– Har du ett hylla där du odlar microgreens kan du tjäna flera tusen i månaden. Inom tio år kommer fler sälja mat via center.

Både i Malmö och Göteborg har initiativ för att sälja stadsodlade grönsaker startats, bland annat på Facebook.

Fakta

Recept på nässelvatten

Lägg brännässlor i en hink med vatten och täck med ett lock.

Låt stå i ungefär en vecka, sen tar du upp nässlorna nässlorna.

När du vattnar blandar du ut vätskan med vatten så det får ungefär samma färg som te.

Källa: Klostra
Visa merVisa mindre

Fakta

Recept på guldvatten

1 del urin

9 delar vatten

Blanda vatten och urin i en vattenkanna. Ett tips är att kissa i en glasburk och sen blanda ner urinet i kannan. Nu är det bara att vattna odlingen. Tänk på att inte använda urin från en person som äter medicin då det kan vara skadligt både för miljön och växter.

Källa: Klostra
Visa merVisa mindre