Oense. Patrik Buddgård (C) och Amelie Tarschys Ingre (L) mot Daniel Källenfors (M). Foto: Montage

Ödesbeslutet om simhallen

Nu ska riktningen för den nya simhallen på Lidingö stakas ut. I kväll fattas beslutet om staden ska fortsätta att planera för en 25-metersbassäng i Dalénum. Oppositionen menar dock att det finns stora brister i stadens simhallsutredning. – Jag är besviken. Efter fyra år har majoriteten fått fram en konsultutredning och en tjänstemannautredning som inte håller måttet, säger Amelie Tarschys Ingre (L).

  • Publicerad 16:50, 13 aug 2018

I kväll fattar politikerna i Lidingö stads kommunfullmäktige ödesbeslutet för den planerade simhallen som innebär om staden ska gå vidare med förslaget att bygga 25-metersbassänger i den planerade anläggningen eller inte.

– Vi är glada över att förhoppningsvis kunna fatta det här inriktningsbeslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Risk att simhallsmarken måste saneras för dyra pengar

Men det är inga eniga politiker som slår sig ner i sammanträdesrummet i kväll.

Centerpartiet meddelar att de kommer att fortsätta kämpa för en 50-metersbassäng. Liksom liberalerna är de kritiska till beslutsunderlaget, en konsultutredning och en tjänstemannautredning, som de anser har stora brister.

Det är inte ansvarsfullt att fatta beslut om en kvarts miljard om utifrån den

Amelie Tarschys Ingre

– Jag är besviken. Efter fyra år har majoriteten fått fram en konsultutredning och en tjänstemannautredning som inte håller måttet. Det är inte ansvarsfullt att fatta beslut om en kvarts miljard om utifrån den, säger Amelie Tarschys Ingre, (L) oppositionsråd.

Hon kommer att yrka återremiss för beslutet i kväll.

Det liberalerna kritiserar i utredningen är det ekonomiska underlaget. De menar att risken är att bygget blir dyrare är de avsatta 275 miljoner kronorna som utredningen räknar med som kostnad.  Simhallen ska ligga på gammal sjöbotten och industrimark i Dalénum.

– Vi tror att det är ganska säkert att det tillkommer kostnader för sanering och pålning, säger Amelie Tarschys Ingre.

Hon skulle gärna se att man fortsatte att titta på ett tidigare alternativ att bygga simhall i Islinge.

M litar på utredningen

En annan kritik som riktas mot utredningen är att den inte räknat med ökade intäkter om man skulle bygga en 50-metersbassäng. Inte heller har argumenten för att bygga en 50-metersbassäng bemötts ordentligt.

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Källenfors (M), säger dock att han litar på utredningen.

– Det här är ett inriktningsbeslut. Det innebär att vi akokerar 275 miljoner kronor för att förvaltningen ska jobba vidare med 25-metersalternativet. Vi tror att utredningen är gjord på ett korrekt sätt men finns det brister kommer det att komma fram i den här processen.

Utredningen förespråkar en stor kvadratisk bassäng 25×25 meter.

Kunde man inte bara tänka sig att bygga banorna på längden i stället, så att det bli 50 meter?

– Det blir en vattenyta som blir över fyra gånger så stor som i Gångsätrabadet. Underlaget visar att det mer än väl täcker Lidingöbornas behov. Det skulle bli 4,5 miljoner dyrare att bygga en 50 metersbassäng och det är en väldigt liten grupp som behöver det. Men ingen blir gladare än jag om det visar sig att det bli billigare att bygga en 50-metersbassäng.

Det blir en vattenyta som blir över fyra gånger så stor som i Gångsätrabadet.

Daniel Källenfors

Ska bli klar inom fyra år

Han räknar med att simhallen ska vara färdigbyggd inom kommande mandatperiod. Men om beslut inte kan fattas i kväll väntar än mer utredningsarbete.

– Jättetråkigt. Vi vill ha en simhall, vi behöver en simhall, säger Amelie Tarschys Ingre (L).