Grannkoll. Hans Fallenius på Bråvallavägen har en del koll på historien om huset som stått öde i 15-20 år. Foto: Uffe Lindeborg

Ödehuset i Djursholm sålt efter 15 år: "Ren spekulation"

Grannskapet har länge undrat vad som ska hända med mångmiljonvillan på Fafnervägen i Djursholm. Huset på 180 kvm har stått tomt i drygt 15 år. Men nu i december fick det en ny ägare.

  • Publicerad 14:13, 18 jan 2017

Diplomatvillan på Fafnervägen i Djursholm var tidigare residensbostad för den afrikanska staten Liberias ambassadör i Sverige. Men sedan en tid har inte Liberia längre någon ambassad i vårt land, allt sköts istället från Berlin. Under tiden har villan som byggts av en byggmästare mest stått och förfallit.

– Det växer mossa på taket, säger Hans Fallenius, som bor på Bråvallavägen, inte långt från ödehuset. Inte konstigt, det har säkert stått tomt i 20 år.

Ren investering

När han får höra att huset fick ny ägare i december skiner han upp.

– Åh, vad bra. Det behöver underhållas. Undrar vad de betalade, säkert inte mindre än 15 miljoner, va?

Köpeskillingen är inte offentlig. Nya ägaren har inte heller så bra koll på huset han köpt.

– Jag har köpt huset på ren spekulation, säger han. Jag vet inte så mycket om det och jag har inga planer för det som jag vill delge i dagsläget.

Huset har tidigare värderats till 9,5 miljoner kronor. Det är troligt att den nya ägaren får räkna med att öppna plånboken för renoveringar, men huset är i ett bra skick trots att det stått tomt så länge. Fasaden behöver putsas och många detaljer bättras till men det är ett riktigt stabilt hus.

Välkommen med whisky

Under 2014 inkom klagomål till Danderyds kommun om att dåvarande ägaren, Liberiska staten, låtit trädgården förfalla.

Hans Fallenius bror bodde granne med ambassadören och har en rolig anekdot från 80-talet när ambassadören flyttade in i villan.

– Min bror ville hälsa ambassadören välkommen och bjöd över honom på ett glas whisky. Ambassadören greppade flaskan och hällde ut en stor skvätt på marken med förklaringen ”för förfäderna”. Sedan tog han en slurk ur flaskan. Min bror blev lätt förvånad.

Hur det blir med renovering och nya grannar att bjuda över på ett glas återstår att se.

Vildvuxet. Fönstren på huset täcks av rejäla nyponbuskar som behöver ansas. Foto: Uffe Lindeborg

Fakta om villan

Senaste värdering: 9 430 000 kronor

Storlek: 180 kvm

Tomtstorlek: 800 kvm

Närhet: Bråvallavägens tågstation och Ösbysjön.

Visa merVisa mindre

Mosskoll. På taket till garaget trivs mossa. Foto: Uffe Lindeborg