Ockuperat Långholmshus säljs för 22 miljoner

Huset ockuperades 1952 och blev en oas för dåtidens radikala och konstnärer. Nu är det ombildat kan bli ditt – förutsatt att du har 22,5 miljoner kronor tillgängligt.

  • Publicerad 14:02, 5 jun 2018

För bara någon generation sedan var husockupationer vardagsmat för stockholmarna. Mullvadsockupationen 1977. Kårhuset 1968. Men 15 år tidigare genomfördes den kanske mest lyckade – och minst kända – ockupationen i Stockholms historia.

Grete Almgren och hennes man Eskil var ute och gick på Långholmen när de upptäckte ett övergivet hus ovanför Mälarvarvet.

Trävillan hade tjänat som arbetsbostad åt varvets toppskikt från att det byggdes 1796 fram tills det av okänd anledning övergavs någon gång i början av 1900-talet.

När Grete traskade in på tomten var den vildvuxen och huset igenbommat sedan länge.

Foto: Fastighetsbyrån

Körde över ägaren

När paret frågade varvet som ägde huset ifall de kunde flytta in fick de ett bestämt nej. Ett bestämt nej de bestämde sig för att strunta i och flytta in ändå – som ockupanter.

När varvet såg att huset togs hand om och sakta återställdes till sin forna glans – paret drog in vatten, byggde ett badrum och gjorde i ordning köket – fick ockupanterna till slut ett hyreskontrakt.

Foto: Fastighetsbyrån

Från radikal oas till bostadsrätt

Med paret följde ett umgänge av stadens radikala intellektuella och konstnärer. Vissa stannade längre än andra, till exempel bodde författaren Sara Lidman i huset halvårsvis fram till Gretes död 2004.

Idag är det tidigare konstnärskollektivet omvandlat till bostadsrätt och utlagt till försäljning. För den blygsamma summan 22,5 miljoner kronor.

– Att sälja det här huset är ett ärofyllt uppdrag på många plan. Själva huset är ett otroligt unikt kulturarv samtidigt som det är ett hus mitt i stan på en ö, säger mäklaren Pia-Lotta Svensson.

Huset och tomten sett från ovan med Högalidskyrkan i bakgrunden. Foto: Fastighetsbyrån

Så speciellt att Stadsmuseet faktiskt grönklassat fastigheten. Det är den näst högsta skyddsföreskriften och innebär bland annat att fasaden och planlösningen inte får förändras och att ingen av de åtta fungerande eldstäderna får tas bort – varför någon nu skulle vilja det.

Priset förskräcker

Att det ens säljs tror Pia-Lotta Svensson skulle gå emot Gretes politiska ideal, och priset hade gjort henne förskräckt.

– Men hon hade varit glad att de som bor där idag har förvaltat det så pass väl. Samtidigt verkar de som hört av sig vara människor som är intresserade av ett unikt boende som de vill förvalta. Tror inte hon behöver vända sig i graven över att det ska förstöras.

Kanske inte fysiskt, men går det inte från konstnärskollektiv till rikemansvilla?

– Tror faktiskt inte det. Av de 20 som anmält intresse kan jag säga att säkert 15 bor på Södermalm. Visst har de pengar, men tror de är rätt sorts personer.