Visste ni att Ekerö i poliskretsar kallas för Copland?

Det berättar Therese Schöld, en före detta polis som i dagarna är aktuell som förhörsledare i Svt:s realityserie "Tjuv och Polis".

– Många poliser i Stockholm bosätter sig just på Ekerö. Det är inte lika mycket brott här som på andra ställen. Närhet till tunnelbana för med sig brott då det är lättare att ta sig till platser. Som polis analyserar man just hur enkelt det är att ta sig till platsen, säger Therese Schöld med ett skratt samtidigt som hon räknar till tre-fyra-fem poliser på sin gamla adress i Sandudden.

I Älvnäs där familjen har bott de senaste fem åren kommer hon på minst åtta poliser på rak arm. Att det inte finns så många vägar att lämna ön på ser hon som ett plus.

– Och jobbar man treskift som poliser ofta gör påverkas man inte av trafiken i samma utsträckning. Det är helt enkelt en bra kommun att bo i, säger Therese som är uppvuxen på en annan ö utanför Karlstad.

Att hon hittade till Ekerö berodde på att hon som polisaspirant var placerad på Ekerö. När hon och hennes man senare skulle flytta till större mindes hon Ekerö och åkte ut för att titta på ett hus i Sandudden.

– Det var en idyllisk sensommardag med barn överallt. Vi föll direkt, berättar hon.

Otippad tv-karriär

Att Therese Schöld förra vintern skulle synas i tv-rutan var inget som var planerat. Hon tog tjänstledigt från polisyrket 2018 och provade några andra jobb. En åklagare som Therese tidigare hade jobbat med tipsade tv-redaktionen om att Therese hade koll på förhörsledare.

– Jag hade först bara tänkt hjälpa castingen att hitta rätt personer, men så frågade de om jag själv ville vara med och man ska ju inte säga nej när något spännande dyker upp. Det kändes dessutom tryggt att det var Svt som låg bakom och att programmets grundsyfte var att spegla en riktig utredning.

Trots att hon hade lämnat polisyrket några år tidigare, tycker hon att det är roligt att få på sig uniformen igen.

– Roligt men intensivt. Jag har suttit hela dagar i förhör under inspelningens slutskede. Det var en otroligt svår utredning i år och väldigt verklighetstroget.

I det uppbyggda förhörsrummet var kamerorna inbyggda i väggen, så hon glömde bort dem redan efter någon dag. Hon tror att årets program kommer att framstå som än mer seriöst än förra året.

– Ibland fick jag påminna mig själv om att det inte var på riktigt. Årets tjuvar hade ju sett förra årets program och visste vad de andra föll på.

Är det inte dumt att lära tjuvar som tittar hur ni och teknikerna arbetar?– Det är inga hemligheter som kommer ut, snarare tror jag att programmet är avskräckande. De här låtsastjuvarna mår så dåligt under inspelningen, så det känns inte så lockande. Det är svårt att ljuga och inte lämna spår.

Är du intresserad av en fortsatt karriär i tv-rutan nu?

– Nej. Däremot skulle jag kunna tänka mig att vara inslagsproducent och vara den som ställer frågorna bakom kameran, jag gillar att förstå sammanhangen.