Många njuter av att susa fram på en vattenskoter under somrarna i Stockholm. Men lika många irriterar sig även på de snabba och skränande farkosterna, som även anses farliga.

Den åsikten finns det fog för. De senaste åren har antalet olyckor och tillbud med vattenskoter ökat. Mot bakgrund av det gav regeringen förra sommaren Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på skärpta regler för vattenskoteråkandet, inklusive ett obligatoriskt förarbevis.

Nu lämnar regeringen över en proposition till riksdagen med krav på utbildning och förarbevis.

– Jag har varit tydlig med att vi från och med sommarsäsongen 2021 ska skärpa reglerna för vattenskoteråkandet. I propositionen föreslår vi skärpta krav på vem som ska kunna bedriva utbildning, så att den som genomgår utbildning ska känna sig trygg i att utbildaren är seriös. Vi går fram med utbildningar från och med juli i år, som sedan blir ett krav för förarbevis. Nu är det slutlekt med vattenskotrarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Inte slutlekt i sommar

Även om infrastrukturminister Eneroth tycker att det är slutlekt är det först nästa sommar som det kan bli någon förändring. Utbildningen för att ta ett förarbevis väntas nämligen kunna påbörjas från och med 1 juli 2021 och krav på förarbevis föreslås träda i kraft den 1 maj 2022.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-korkortskrav-for-vattenskoter-inforas/reptja!752iBr7c7Rdqh8tcIBQaw/