Slutlekt? Nej, inte nu i sommar i alla fall. Men körkortskrav för vattenskoter kan komma att införas i maj 2022. Foto: /Kristian Pohl

Obligatoriskt körkort för vattenskoter skjuts fram till 2022

Regeringen föreslår att det ska bli obligatoriskt med ett körkort för vattenskoter. För att få ta ett förarbevis krävs att man fyllt 15 år och har genomfört en utbildning med godkänt resultat. Men detta kan träda i kraft först nästa sommar.

  • Publicerad 12:19, 30 apr 2021

Många njuter av att susa fram på en vattenskoter under somrarna i Stockholm. Men lika många irriterar sig även på de snabba och skränande farkosterna, som även anses farliga.

Den åsikten finns det fog för. De senaste åren har antalet olyckor och tillbud med vattenskoter ökat. Mot bakgrund av det gav regeringen förra sommaren Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på skärpta regler för vattenskoteråkandet, inklusive ett obligatoriskt förarbevis.

Nu lämnar regeringen över en proposition till riksdagen med krav på utbildning och förarbevis.

– Jag har varit tydlig med att vi från och med sommarsäsongen 2021 ska skärpa reglerna för vattenskoteråkandet. I propositionen föreslår vi skärpta krav på vem som ska kunna bedriva utbildning, så att den som genomgår utbildning ska känna sig trygg i att utbildaren är seriös. Vi går fram med utbildningar från och med juli i år, som sedan blir ett krav för förarbevis. Nu är det slutlekt med vattenskotrarna, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Inte slutlekt i sommar

Även om infrastrukturminister Eneroth tycker att det är slutlekt är det först nästa sommar som det kan bli någon förändring. Utbildningen för att ta ett förarbevis väntas nämligen kunna påbörjas från och med 1 juli 2021 och krav på förarbevis föreslås träda i kraft den 1 maj 2022.

Nu kan körkortskrav för vattenskoter införas

MER: Körkort vattenskoter

✓  Utbildningen för att få ett förarbevis ska vara både teoretisk och praktisk och kunskaperna ska bekräftas genom prov.

✓  Förarbeviset kan också återkallas i högst tre år om innehavaren har gjort sig skyldig till vissa sjörelaterade brott, till exempel sjöfylleri.

✓  Den som kör vattenskoter utan förarbevis och den som tillåter detta kommer kunna straffas med böter.

✓ Sedan tidigare gäller även en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Visa merVisa mindre