Oliver Enkamp har sin grund från karate, men behärskar i dag en stor bredd av tekniker. Foto: Läsarbild Privat

Obesegrade Oliver Enkamp vinner på alla sätt

Han växte upp på en karateskola och började med karate så fort han kunde gå. Men i dag är det MMA som gäller och 25-årige Täbybon Oliver Enkamp har skaffat sig en bred repertoar. På lördag jagar han sin sjunde raka proffsseger på galan Superior Challenge 15 i Eriksdalshallen.

  • Publicerad 11:06, 27 mar 2017

– Ja, mångsidigheten är min styrka, även om jag har grunden i karate där jag tävlade i många år och var med i juniorlandslaget, säger han.

Båda Olivers föräldrar har hållit på med karate och under uppväxten drev de ett kampsportcenter. Oliver gick i deras fotspår, men kände så småningom att han ville bredda sig.

– Jag ville få in fler tekniker och började träna lite kickboxning och brottning på vårt center.

Kan även breakdance

Sedan dess har Oliver växt ut till en riktig allkonstnär inom kampsport. Utöver karate, och kickboxning har han utövat thaiboxning, sanshou, shootfighting – och breakdance.

– Breakdance var mest en kul grej. Men jag gillar att kunna många tekniker och att mixa ihop allt i MMA.

Vann 14 av 15 som amatör

Uppenbarligen har det fungerat. Oliver gick 15 amatörmatcher och vann alla utom en, inklusive två SM-titlar, innan han blev proffs för ett par år sedan.

– I början var det en stor grej. Alla  frågade ”när ska du gå proffs?”. Men jag ville täta alla luckor och lära mig mycket som amatör först. Då gick jag många matcher och brydde mig inte så mycket om resultatet.

Som proffs har Oliver resonerat annorlunda, och matchat mer sparsamt.

Bra även på brottning

– Är du proffs gäller det att skaffa sig ett bra record för att få en bra karriär. Jag kände en annan press i början, men i dag har jag vant mig. Nu går jag bara upp och gör det jag ska.

Och ett bra record har Oliver skaffat sig – sex segrar på sex proffsmatcher hittills. Lustigt nog har han – med sin karatebakgrund – avgjort fyra av dem på mattan med grepp eller strypning, så kallad submission.

Möter dansk veteran

– Mina motståndare ser mig nog som en stående fajter och underskattar mig som brottare. De kanske vill ha ner mig på mattan, men det gör mig inget. Jag ser mig som allround. Och jag söker alltid avslut, oavsett på vilket sätt.

På galan Superior Challenge i Eriksdalshallen på lördag ställs Oliver mot en dansk veteran, 38-årige Frodi Hansen med bakgrund som thaiboxare. Som MMA-proffs har han nio segrar och åtta förluster.

”I olika ändar av våra karriärer”

– Jag vet inte så mycket om honom, men han har varit med länge. Han gjorde proffsdebut 2005, då var jag 14 år. Vi är väl i olika ändar av våra karriärer, men han är det mest etablerade namnet jag mött.

Oliver hoppas att en seger mot Frodi Hansen ska få UFC, den största proffsorganisationen, att ge honom en chans.

– Jag vet att de har ögonen på mig och de ordnar en gala i Globen i maj. Då brukar de leta efter lokala fajters.

Är UFC ett uttalat mål?

– Jag blir inte förkrossad om det inte blir så, jag kan ta en annan organisation. Men visst, det är ändå ett mål. UFC är den mest kända organisationen. I dag är det många som inte vet vad MMA står för men som ändå känner till UFC, det säger en del, säger Oliver.

Fakta

Driver kampsportcenter

Namn: Oliver Enkamp.

Ålder: 25 år.

Bor: Täby, uppvuxen i Vaxholm.

Yrke: Egen företagare, jobbar med familjens kampsportcenter i Täby.

Fajternamn: ”The Future”.

Record: Sex segrar på sex proffsmatcher inom MMA.

Vikt: 77 kilo, weltervikt.

Klubb: Pancrase Gym.

Aktuell: Möter danske veteranen Frodi Hansen i sin sjunde proffsmatch på galan Superior Challenge 15 i Eriksdalshallen på lördag den 1 april.

Visa merVisa mindre