Med hjälp av en mobilapp kan man gå in i butiken, helt själv. Låsa upp, gå in, handla och betala. Det är Coop som öppnat upp den första obemannade butiken i Täby park.

Förutom Coop-butiken finns livsmedelsbutiken Citrus på Boulevarden i Täby park.

Invigningen för den obemannade butiken var måndagen den 13 september.

– Det regnade något fruktansvärt men innan regnet var det stort intresse. Hela dagen var det över förväntan försäljningsmässigt och kunder handlade fram till midnatt, säger Samir Radjai, försäljningschef online på Coop.

Butiken, som inte är större än 30 kvadratmeter, innehåller allt från torrvaror till kylda och frysta varor. Varorna kommer från butiken i Arninge.

Minibutiken är inte till för de som storhandlar enligt Coop, utan ska passa dem som vill ”kompletteringshandla”.

Gå in med bank-id

För att undvika stölder i butiken kommer varje person som handlar behöva legitimera sig med Bank ID.

– Du kan inte handla varor i butiken om du inte loggat in. Vi kommer även att ha kameror i butiken, säger han.

De kommande åren ska stadsdelen expandera för att slutligen samla 20 000 nya Täbybor. Nu har området varit bebott i två år och under året ska det ha flyttat in runt 2 500 personer.

Idag ser man främst obemannade butikerna på landsbyggden där närmsta livsmedelsaffär ligger långt bort. Till exempel på Tynningö i Vaxholm finns en dygnet-runt-öppen butik.

Trots att Täby park gränsar till Täby centrum och Viggbyholm tror de att mini-butiken kommer att fylla ett växande behov.

– Vi har en dialog med markägarna, och vi vill utveckla konceptet. Det bli en större ”minibutik” när det flyttar in mer folk. Men det är inte aktuellt just nu, säger Samir Radjai.

Beställa varor till butiken

Tanken är även att man ska kunna beställa hem varor från större Coopbutiker och hämta i ett skåp utanför mini-butiken.

– Skåpen ska komma på plats i oktober eller november.