Den första pizzaautomaten. Foto: Hannah Modigh

Obemannad butik snart verklighet

Pizzaautomaten i Midsommarkransen blev Stockholms första och snabbt kom tre till. Snart får de sällskap av personallösa butiker.

  • Publicerad 15:47, 20 dec 2013

Det har snart gått ett år sedan Kransenborna kunde smaka på den första automatgräddade pizzan i söderort. Darios Nasrolahis placerade då en stor, röd pizzaautomat i sin lilla butik vid Midsommarkransens tunnelbanestation.

Efter det kom snart flera och både Bromma, Handen och Södertälje fick egna automater. Pierre Alwani lanserade konceptet och ser tillbaka på ett bra år för den varma snabbpizzan.

– Vi ville komma med ett bra alternativ till korven och en möjlighet att köpa pizza någon annanstans än på pizzerian eller i butikernas frysdiskar, säger han.

– Alla kan ju köpa en kall drickyoghurt, men varm mat är lite svårare att få tag på.

Just nu är dock pizzaautomaterna inne på service, och Pierre Alwani har börjat fila på nya planer. I mars nästa år lanserar han obemannade butiker. Små butiker utan bemanning, men med automater som är öppna dygnets alla timmar.

Exakt var och hur vill han ännu inte gå in på. Däremot kan han tveklöst säga att han tycker att behovet finns.

– I storstan stängs små­kioskerna ner för att det inte är lönsamt för dem att finnas. Kvar finns då servicebutiker, men även där kostar det att hålla personal. Det här är en annan lösning.

Vad tänker ni sälja?

– Allt som går att hitta i en servicebutik. Mjölk, tidningar, receptfria läkemedel – och pizzor såklart!