Ö-gruppsbutiken kan flytta in i stadshuset. Foto: Anna Z Ek

Ö-gruppen flyttar in i stadshuset

I kväll hålls kommunfullmäktige i Lidingö stad. Var ö-gruppen ska hålla hus är en av frågorna som ska diskuteras. – Jag vill att de ska synas i vimlet på ön, säger Christina Wahlström (C).

  • Publicerad 16:09, 19 feb 2018

Ö-gruppen kallas den dagliga verksamheten för funktionsnedsatta som funnits på Lidingö sedan 1980-talet, då staden tog över verksamheten från landstinget.  Verksamheten, där deltagarna jobbar med olika saker som ö-gruppsbutiken i centrum, vedhuggning, lagerhållning och mycket annat har både blivit uppmärksammad och uppskattad. 

Arbetsplatserna har funnits på ett 20-tal ställen på Lidingö. Nu ska ö-gruppen arbetsplatser delvis centraliseras. 

Bakgrunden är att LOV, lagen om valfrihet infördes inom daglig verksamhet på Lidingö förra året. i samband med det ses bland annat verksamhetslokaler samt kostnader över. 

Jag vill att de ska synas i vimlet på ön

Till exempel kommer Ö-gruppsbutiken som idag ligger på Lejonvägen att flytta in Lidingö stadshus nedre våning efter en pågående ombyggnation.

Socialnämndens ordförande, Brigitta Sköld (Lp) menar att det kommer att bli ett lyft för Ö-gruppen.

Centerpartisten Christina Wahlström är inte lika övertygad. 

Christina Wahlström (C).

– Det är viktigt att den här verksamheten får ett ansikte utåt. Jag vill att de utvecklingsstörda ska synas i vimlet ute på Lidingö för att minska fördomar mot den här gruppen, säger hon.

Från början var honnörsorden för Ö-gruppen att deltagarna skulle ”Synas och integreras i samhället”, skriver hon i en interpellation till kommunfullmäktige där hon vill ha mer detaljerade svar på planerna för ögruppen