Utsiktstorn. Nu ska Årstabergsparken få ett lyft. Bland annat med ett fyra våningar högt utsiktstorn. Foto: Nyréns arkitektkontor

Nytt utsiktstorn ger Årstaberg ännu bättre koll på Södermalm

Ett elva meter högt torn med utsikt över Södermalm. Nu byggs den nya Årstabergsparken.

  • Publicerad 16:30, 9 mar 2016

Just nu håller den nya Årstabergsparken på att anläggas på Nybodahöjden. Bland annat ska utsikten från höjden tas tillvara genom ett fyra våningar högt utsiktstorn i trä.

– Berget är en av de finaste utsiktspunkterna i området. Det är utsikt mot Södermalm och det är fantastisk kvällssol. Det här utsiktstornet möjliggör att man kommer upp ytterligare och får en annan rymdkänsla, säger Petra Lindeqvist, landskapsarkitekt på Nyréns arkitektkontor.

Förutom det nya utsiktstornet kommer parken att förses med trädäck med grillplatser. Dessutom kommer området att bli mer tillgängligt.

”En naturpark”

– Det kommer att bli en ramp upp till en av de här trädäcken för att göra det tillgängligt för fler. Det kommer att bli bättre möjligheter att ta sig genom parken med nya och mer tillgängliga vägar och bättre belysning. Det kommer också att byggas två stora sandlådor och hela området blir en naturpark där det finns lekfyllda inslag i naturen, säger Petra Lindeqvist.

Flera projekt

Tanken är att den nya Årstabergsparken ska stå klar någon gång under året men parken är inte den enda i området som staden ska ta sig an framöver. Årstabergsparken är den första etappen av fyra i en stor parksatsning i Årstaberg.

I etapp två ska Sjöviksbacken få en park och en bollplan. I den tredje etappen ska det anläggas en ny park invid den nya Sjöviksskolan som ska fungera som en förlängning av Årstabergsparken. Och i den fjärde och sista etappen ska man ta sig an området som ligger mellan lekplatsen och bollplanen vid Årstabrons fäste och göra det till en naturpark.