Sundbyberg får för första gången en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: Mostphotos

Nytt team ska jobba med relationsvåld

Sundbyberg får för första gången en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Man ska också inrätta ett relationsvåldsteam på social- och arbetsmarknadsavdelningen.

  • Publicerad 11:24, 21 dec 2017

I tisdags antog social- och arbetsmarknadsnämnden Sundbybergs första handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck, vilken ska gälla 2018-2020.

Tidigare har bara en handlingsplan mot våld i nära relationer funnits.

– Vi vet att alltför många upplever otrygghet i sin hemmiljö. Därför är jag glad att vi nu kan lyfta det förebyggande arbetet, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Målet är att hedersrelaterat våld och förtryck ska identifieras i ett tidigt skede, för att man snabbare ska kunna hjälpa både dem som utsätts och dem som utövar våld.

Bland annat ska man under nästa år påbörja arbetet med att föra statistik över omfattningen av våld i nära relationer och hedersrelaterat våld i kommunen.

Personal som jobbar med frågorna, men saknar kompetens kring just hedersvåld ska få gå utbildningar minst en gång per termin.

Man ska också inrätta ett relationsvåldsteam på avdelningen.

– Vi behöver samla insatserna för barn och vuxna som utsätts för, upplevt eller utövar våld, och bättre samordna handläggningen av detsamma. I Sundbyberg ska alla kunna känna sig trygga, avslutar Josefin Malmqvist (M).

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15