Nytt tänk vänder sig till yngre

I februari öppnade Järva unga specialistcenter i Kista. Det är ett nytänkande center för psykiatri och beroendevård, och vänder sig till unga människor med missbruksproblem och samtidigt psykisk ohälsa.

  • Publicerad 01:15, 7 jun 2015

Ökad tillgänglighet och tidiga insatser är två ledord för mottagningen. Det är kostnadsfritt och kräver ingen remiss, och de vänder sig till unga mellan 16–25.

– Den som upplever att den har problem får gärna komma hit med en anhörig. Vi har också rådgivning på telefon, säger Hans-Martin Engström som jobbar som psykolog på mottagningen.
Han berättat att de vill nå unga som inte fångas upp av den ”vanliga” vården.

– Det är svårt att nå grupper av missbrukare som varken har jobb eller sysselsättning och som inte söker en beroendemottagning. Vi vill vara ett komplement till den vård som finns. En målsättning är att det ska vara lätt att nå oss och att du snabbt ska få en tid om du är motiverad.

När kan det vara aktuellt att söka hjälp?

– Om man dricker mer än man tänkt sig, dricker större mängder och märker att man inte blir berusad, är det tecken på ökad tolerans, eller att ens drickande går ut över fritid och studier, att man får prioritera bort andra saker. Börjar man med droger överhuvudtaget är man i riskzonen. Man behöver inte ha ett tungt missbruk för att söka hjälp här, det viktiga är att man själv upplever att man har ett problem.

Är man under 18 och söker kommer personalen att att vilja kontakta föräldrarna, sådan är Hälso- och sjukvårdslagen. Mottagningen är ett projekt som sträcker sig till årsskiftet 2016–17, men kan få en fortsättning om det visar sig vara lyckat.

– Förhoppningen är att det ska bli en levande mottagning med ett patientflöde och att den får en given plats här i Kista.

Mottagningen har psykologer, läkare, sjuksköterskor och en hälsopedagog.MER Behandlingen

Behandlingen utförs av sjuksköterskor, psykologer och läkare. Beroende på vad bedömningen visar erbjuds den sökande olika typer av insatser, ofta lite av varje. Upp till ett år kan man få vård på mottagningen som kan ge följande vårdinsatser:

– Motiverande samtal

– Återfallsprevention

– Urinprover

– Hälsofrämjande och psykosociala interventioner

– Läkemedelsbehandling
– Psykodynamisk terapi och kognitiv beteendeterapi”

Visa merVisa mindre

Behandlingen

Behandlingen utförs av sjuksköterskor, psykologer och läkare. Beroende på vad bedömningen visar erbjuds den sökande olika typer av insatser. Upp till ett år kan man få vård på mottagningen som kan ge följande vårdinsatser:
 

- Motiverande samtal

- Återfallsprevention

- Urinprover

- Hälsofrämjande och psykosociala interventioner

- Läkemedelsbehandling

- Psykodynamisk terapi och kognitiv beteendeterapi

- Fördjupade utredningar.

Visa merVisa mindre