Fotostudion på Hornsgatan 91 är borta, och nyss har en skylt där det står "Tamam!" hängs upp över entrén till den ombyggda lokalen.

Bakom, vad som kanske bäst beskrivs som en restaurang utan sittplatser, står Anders Ericson och krögaren Peter Lindgren. Den senare drev i många år East på Stureplan. Det var också där idén till Tamam föddes.

Många beställde mat hem från East, men den lämpade sig inte för att senare värmas på och ätas hemma. Det fanns en lucka i stadens matutbud, menar Peter Lindgren. Därför utvecklade han och Anders Ericson fram ett renodlat take away-koncept.

– Vi ville sälja välsmakande take away, gjord på bra råvaror och av bra kockar, fast det ska kosta som en pizza, säger Anders Ericson.

Resultatet blev Tamam, som är som något sorts mellanting av en restaurang, butik och deli.

– Det ska kännas som en bra restaurang, det finns bara inga bord, säger Peter Lindgren.

Husman från hela världen

Kockarna har hämtats från restauranger som East, Sturehof och Riche. Maten lagas centralt, i det här fallet på Clas på hörnet i Vasastan, sedan körs den ut till lokalen på Hornsgatan.

Maten beställs online eller i lokalen, sedan hämtar kunderna den kalla maten, med instruktioner på hur den ska värmas upp på bästa sätt.

– Vi serverar mat från hela världen. Det kan vara från Japan, Korea, Marocko. Kanske dyker det upp en spännande råvara som vi gör något med, eller så kanske det blir ett gästspel från Ukraina. Likt en restaurang så anpassar vi menyn efter säsong, säger Peter.

Ska finnas i över hela stan

I veckan smygöppnade Tamam och än håller Anders och Peter på att finslipa detaljerna. Men en snabb expansion är planerad.

– Förhoppningen är att öppna även i Vasastan innan sommaren. Till 2022 ska vi ha sju butiker i staden – på Södermalm, Kungsholmen, i Vasastan och city. Sedan hoppas vi öppna i kranskommunerna, säger Anders.