Tyresö gymnasium där kommunfullmäktige möts. Foto: MItt i

Nytt styre ska inte klubbas nästa vecka

Nästa vecka har kommunfullmäktige i Tyresö sitt första möte sedan valet. Men att välja den nya kommunstyrelsen står inte på dagordningen till skillnad mot under flera andra kommuners första möten.

  • Publicerad 09:05, 19 okt 2018

Flera kommuner i länet har i veckan valt ny kommunstyrelse, under sina första fullmäktigemöten sedan valdagen. Stockholm stads klubbade till exempel i måndags igenom koalitionen mellan Alliansen och Miljöpartiet. I Sollentuna fick Henrik Thunes (M) fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande liksom Daniel Dronjak (M) i Huddinge.

Men i Tyresö dröjer det. Det nya styret kommer inte att utses när kommunfullmäktige på torsdagen nästa vecka träffas för första gången.

– Det gör vi aldrig på det mötet. Vi gör det valet i slutet av november. Det finns inte anledning att göra det innan eftersom mandatperioden tar slut sista december, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Möts i slutet av december

Den 22 november är datumet som kommunfullmäktige ska träffas för att utse ett nytt styre.

De borgerliga partierna gick i slutet av september ut med att de vill försöka bilda en majoritet med Miljöpartiet, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö skrev om då. Partierna skulle då mötas för samtal.

Hur går det diskussionerna kring att bilda ett nytt styre?

– Det kommenterar vi inte. När vi är klara kommer vi att berätta vad vi har kommit fram till. Vi är alla överens om att vi tills dess låter processen löpa på utan kommentarer, säger han.

Varken de borgerliga partierna – som styrt på egen hand sedan 2002 – eller de rödgröna fick majoritet i kommunvalet.