Nytt. Kockarna Kalle Nilsson och Jonas Helgesson har öppnat "Främmat" på Dalagatan 54. Foto: Mimmi Epstein

Nytt ställe på Dalagatan ska få till kvarterskrogskänsla

En ny konceptlös restaurang med föränderlig meny har öppnat på Dalagatan, i närheten av Vasaparken. Det är barndomsvännerna och erfarna kockarna Kalle Nilsson och Jonas Helgesson som står bakom satsningen.

  • Publicerad 15:47, 11 sep 2020

I Bröderna Svedmans Frukt & Grönsaksbods gamla lokal på Dalagatan 54 har kockarna och barndomsvännerna från Motala, Kalle Nilsson och Jonas Helgesson, öppnat den nya restaurangen Främmat. Menyn är föränderlig, från dag till dag sker mindre eller större justeringar. Just när VasastanDirekt var på plats fanns det bland annat piggvar på ben, musslor från svenska kusten och nyponsoppa med cocostoppar att välja bland.

– Kalle plockade nyponen på Djurgården i helgen. Vi har inget koncept på restaurangen utan utgår från goda råvaror. Vi arbetar mycket efter säsong och frågar våra producenter vad som är bra nu och vad som kommer här näst, säger Jonas Helgesson.

Har lång erfarenhet

Han är nyligen hemkommen från Paris där han bland annat var köksmästare på Le Mary Celeste och tidigare har han även varit på Adam/Albin. Kollegan och vännen Kalle Nilsson är en av grundarna till Punk Royale.

Tanken är att deras nya restaurang ska kännas lite fransk men när de skulle bestämma namn blev det Främmat.

– Vi tänkte först att vi skulle heta något franskt men det gör ju var och varannan krog här. "Främmat" kommer från Östergötland och betyder gäster, säger Jonas Helgesson, och Kalle Nilsson fyller i:

– Det känns lite som att man sköter sig och styr upp sig lite när man ska ha främmat.

"Helt rätt stadsdel"

Båda är väldigt nöjda med restaurangens läge.

– Adressen är toppen. Jonas satt i karantän i Frankrike när vi slog till så han hade bara sett lokalen på bild. Vi har egentligen inte hängt så mycket i Vasastan men jag tror att det här är helt rätt stadsdel för det vi vill göra. Vi har haft många gäster som bor i närheten och vill få till kvarterskrogskänslan, säger Kalle Nilsson.