Nytt sprututbyte kan minska trycket på Kungsholmen

Planerna på ett nytt sprututbyte på Södermalm välkomnas av chefen för sprututbytet på Kungsholmen. Förhoppningen är lägre besökstryck. – Det skulle vara bra både för arbetsmiljön och närmiljön, säger Fredrik Lindström, chef för sprututbytet.

  • Publicerad 09:20, 23 nov 2018

I dag är Beroendecentrum på Sankt Göran det enda sprututbytet i hela länet. Sedan sprututbytet öppnade i april 2013 har antalet besökare stadigt ökat och i dag är det omkring 100-110 besök per dag.

– Det kommer ständigt nya och det är personer som är långt komna i sitt missbruk. Våra lokaler börjar bli för små och trycket är hårt på personalen, säger enhetschef Fredrik Lindström.

Välkomnar nytt sprututbyte

Som Mitt i tidigare har berättat planerar landstinget att etablera ytterligare ett sprututbyte i staden, på Wollmar Yxkullsgatan på Södermalm. Ett välkommet besked för sprututbytet på Kungsholmen.

– Vår förhoppning är att gruppen ska fördelas på två platser, säger Fredrik Lindström.

Helst skulle han se ännu fler sprututbyten i länet.

– I innerstan kanske det räcker med två eller tre men det behövs också en spridning i länet, i Södertälje och Norrtälje, eller kanske ett mobilt centrum.

Försvarar sprututbytet

På Kungsholmen har ofta otrygghet kring Fridhemsplan och Stadshagen kopplats samman med sprutbytet. Men den koppling tycker Fredrik Lindström är orättvis.

– Otryggheten kring Fridhemsplan är mycket på kvällstid och vi har öppet kontorstider. Det handlar mer om att mycket är samlat på samma ställe, som Beroendecentrum, psykiatrin och Stadsmissionens daghärbärge. Det gör att det är många med lite udda beteende i området.

Vad tänker du om att förskolor och skolor tvingas kontrollera om det finns sprutor på skolgården innan skoldagens början?

– Den otryggheten ska man ta på allvar. Men man hittar sprutor även där det inte finns sprututbyten. Den här gruppen lämnar tillbaka 90 procent av det vi lämnar ut och en stor del av resten hamnar hos polis eller andra vårdinrättningar. Samtidigt är naturligtvis en spruta som hamnar utomhus en för mycket, säger Fredrik Lindström.