Anders Tegnell. Statsepidemiologen var med på torsdagens pressträff. Foto: Christian Lärk

Nytt smittrekord igen – nästan 1 000 nya coronafall på en vecka

I vecka 1 smittades 971 personer i Sollentuna av covid-19, enligt FHM:s statistik. Det betyder ökad smittspridning för åttonde veckan i rad, och att det tidigare rekordet (486) från vecka 52 raderades både snabbt och brutalt.

  • Publicerad 15:14, 13 jan 2022

När omikron har tagit över har det blivit en ny våg ovanpå den gamla.

Läget är likadant i hela Sverige, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

– Vi befinner oss i en situation med snabbt ökande smittspridning, som vi sett i Europa men som kommit sent till Sverige. När omikron har tagit över har det blivit en ny våg ovanpå den gamla. Vi har kommit upp i nivåer och antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger han.

Ökar ett tag till

Just nu har Sverige alltså större antal fall per dag än någonsin tidigare, och nya studier och information tyder på att omikronsmittan kommer att fortsätta att öka ett tag till.

– Vi har nya data som visar att det blir en topp i slutet av januari, säger Anders Tegnell.

Enligt det första scenariot kommer smittspridningen att toppa på 47 000 fall om dagen i Sverige. Ett annat mer pessimistiskt scenario pekar moten topp på 70 000 fall per dag.

– Helt klart är att sjukvården kommer att behöva hantera fler fall under en sådan här stor smittspridning, säger Anders Tegnell.

Tredje dosen viktig

Enligt Tegnell har vaccinet fortfarande ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och inläggning, men det är viktigt att alla som kan tar en tredje dos för att minska belastningen på sjukvården.

I Sollentuna har nu drygt 85 procent av alla över 12 år fått en första vaccindos och drygt 80 procent har även fått en andra dos. Nivåerna är ännu något högre för hela landet. Dessutom är över 80 procent av alla i Sverige över 65 år nu vaccinerade med tre doser.

– Med en tredje dos kommer vi upp i nästan samma skyddsnivåer som vi hade mot deltavarianten, säger Anders Tegnell.

För att öka vaccinationstakten har intervallet mellan andra och tredje dosen missats från sex till fem månader för alla över 18 år.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Sollentuna under veckorna 45–52:

Vecka 1: 971

52: 486

51: 302

50: 267

49: 166

48: 92

47: 70

46:49

45: 41

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna kan inte ha vaccinkrav för omsorgspersonal

Nyheter Saknar verksamhet i egen regi – utförarna bestämmer själva Många kommuner kräver nu att nyanställda ska vara vaccinerade för att få arbeta på kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Men Sollentuna kan inte ställa krav då man inte har vård och omsorg i egen...fredag 21/1 14:17

Seniorerna vill ha ett eget hus – eller i alla fall en lokal

Nyheter Skriande lokalbrist hot mot organisationernas verksamhet Sollentunas fyra pensionärsorganisationer brottas sedan flera år med ett gemensamt problem – man saknar lokal för möten och verksamheter. Försöken till dialog med kommunen har hittills varit...fredag 21/1 6:40

Coronarapport: 1 250 nya fall på en vecka i Sollentuna

Nyheter Familjekarantän sänks från sju till fem dagar Sollentuna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Det kommer fortsätta”, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.torsdag 20/1 16:37